2023. szeptember 30., szombatMa Jeromos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.30. Jeromos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A világ legőrültebb világbajnoksága felforgatta egy kisváros életét

A világ legőrültebb világbajnoksága felforgatta egy kisváros életét

Emlékszünk még Hany Istók legendájára, aki a 18. században a Hanság mocsaraiban élt? A fiúról orvosi leírások is fennmaradtak, úgyhogy valami alapja lehet annak a magyar Maugli-mítosznak, hogy egy zömök testalkatú, hosszú fülű (és talán hártyás lábujjú) emberi lény a mocsárban élt, majd a kapuvári várba került, ahol próbálták civilizálni, de visszahúzta őt a mocsár. De ha nem akarunk ilyen messzire menni, a kortárs amerikai regény, az Ahol a folyami rákok énekelnek is a mocsár és a láp egzotikus és vonzó világáról beszél. Mi pedig azért beszélünk erről, mert a mocsári miliő egy úszóversenyt is életre hívott Walesben.

Mocsári búvárúszó-világbajnokság 2008. augusztus 25-én

Mocsári búvárúszó-világbajnokság 2008. augusztus 25-én

Fotó: Barry Batchelor – PA Images / Getty Images Hungary

Megint a brit kreativitás

És ha most azt gondoljuk, ez lehet a világ legviccesebb és legfurcsább megmérettetése – amit persze hogy a Brit-szigetek őrült humorú lakói találtak ki –, akkor nagyon tévedünk, ugyanis van kacsázóverseny is (igen, hányat pattan a kő a víz felszínén) és ember-ló hegyi verseny is. De ki kárhoztatná ezért a briteket/skótokat/íreket, hiszen az idő kellemetlen, elszigetelten tengetik napjaikat és már túl vannak több jelentős művészeti és tudományos forradalmon (gondoljunk csak Shakespeare-re, a Monty Pythonra, Stephen Hawkingra vagy a Beatlesre), tehát valami más innováció után kellett nézniük.

A természet szeretete mindig fontos volt nekik, úgyhogy kicsődültek a szabadba, és furcsábbnál furcsább versenyeket találtak ki. Llanwrtyd Wells egykor Wales, sőt az Egyesült Királyság legkisebb városa volt. Itt található a Waen Rhydd láp, amely gőték, békák, különféle növények és egy különleges vidra otthona is, és ide csobbannak 1976 óta a lápi sznorkelezés szerelmesei. Az ötlet egy kocsmában pattant ki pár helyi vállalkozó fejéből, és a furcsaságában már eleve vonzó versennyel a kis helység bekerült a köztudatba, sőt, egy bélyeget is díszítettek a képével.

Az 1986 óta létező lápi világbajnokságra a világ minden tájáról érkeznek versenyzők, hogy lemerüljenek a mocsárba, és ússzanak, ahogy csak bírnak. A bajnok Neil Rutter, a britek Hany Istókja, aki már öt éve nyeri zsinórban a versenyt, ahova uszonyokkal, maszkkal, légzőcsővel érkeznek a versenyzők, zsebükben a jótékony célra menő 20 font nevezési díjjal.

Az egyik versenyzőnek, Julia Galvinnak szó szerint a mocsári sznorkelezés mentette meg az életét, mikor súlyos betegen, szinte teljesen lebénulva látta, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/08/30/mocsar-lap-sznorkel-verseny-tozeg-lap-eghajlat-valtozas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Madarak millióit ölték meg, hogy védjék a rizsföldeket

A TPHPA a múlt héten pusztította el a madarakat az ország északi részében fekvő Manyara …