2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A varázslatos kínai óriásbarlang

Hirdetés

A varázslatos kínai óriásbarlang

A kínai Kuanghszi Csuang tartomány erdejében van a világ egyik legnagyobb víznyelője, egy komplett barlangcsarnok-komplexum, aminek rendkívüli térfogata 6,7 millió köbméteres lehet. Környezetét és mészköves területét a korrózió és az erózió alakította barlangossá. Az óriási barlangcsarnokot először egy hongkongi expedíció fedezte fel, ezért a Hongkong Haiting Hall nevet kapta.

Kína ebben is rekorder

Az országban rengeteg ilyen karsztterület található és Andrew Eavis barlangszakértő véleménye szerint

Itt több mészkő barlang van, mint a világ többi részén együtt.

Ő is részt vett az 1994-es expedíción, aminek során leereszkedtek a barlang mélyére, hogy feltérképezzék a föld alatti folyókat. A geológusok szerint az óriási barlangos üreg úgy alakulhatott ki, hogy nagy mennyiségű víz zúdult le a hegyekből és ez vájt utakat magának a karsztos talajban, de vannnak, akik meteor becsapódásra gyanakszanak.

Hirdetés

A képződmény első feltárására indított expedíció során együtt dolgozott Kína és az Egyesült Királyság, a vezetők Csang Jüan-haj, a Kínai Földtani Tudományok Karsztgeológiai Intézetének munkatársa és a Brit Barlangász Szövetség elnöke, Andrew Eavis voltak.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/08/16/orias-barlang-vizgyujto-kina-expedicio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Az 5,4 grammos mintát a Hajabusza–2 szonda gyűjtötte a Ryugu aszteroidáról. Az elemzést a Science …