2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A TikTok megmondta, hogy miért ne ágyazzunk be

Hirdetés

A TikTok megmondta, hogy miért ne ágyazzunk be

Egy új TikTok-poszt felkavarta a fiatalok körében népszerű alkalmazás állóvizét. Egy, már hárommillió megtekintésnél járó bejegyzés szerint a beágyazás káros, és anya mindig tévedett, amikor a rend nevében követelte az ágynemű eltüntetését – írta a Guardian.

Anarchiával a láthatatlan ellenség ellen

Ha minden reggel bevetjük az ágyat, nedves, ezért ideális élőhelyet teremtünk a poratkáknak. Ha nem csinálunk rendet és nem fedjük le az ágyneműt, az atkák száma csökkenni fog. De miért vállaljuk a rumlit, a káoszt? Azért, mert a poratka egy láthatatlan, de veszélyes ellenség. Az egyik legerősebb allergén anyag beltérben a házipor, amely tele van a háziporatkák székletszemcséivel. A miniatűr, de érdekes ízlésű állat elhalt emberi bőrrel táplálkozik, és allergéneket termel, amelyeket alvás közben belélegzünk. A londoni székhelyű Kingston Egyetem kutatói azt találták, hogy az atkák meleg, nedves környezetben fejlődnek, de száraz miliőben elpusztulnak.

Az atkák csak úgy tudnak életben maradni, ha a testük külső részén lévő kis mirigyek segítségével vizet vesznek fel a légkörből. Ha vetetlenül hagyjuk az ágyat, nem lesz nedvesség a huzat alatt, az atkák kiszáradnak és elpusztulnak

Hirdetés

– mondta Stephen Pretlove kutató a vizsgálati eredményekről. Vannak olyan szakértők, például a Brit Allergia- és Klinikai Immunológiai Társaság egykori elnöke, akik nem értenek ezzel egyet, mert az otthonok elég nedvesek ahhoz, hogy a poratkák elszaporodjanak, nem kell ehhez rendetlenséget csinálni.

Atkaháború

Ha nem vállaljuk a vetetlen ágyak látványát, máshogy is felvehetjük a harcot az atkák ellen, például a páratartalom mérséklésével. Ha ezt sikerül ötven százalék alá csökkenteni – ideális esetben 35-40 százalék közé –, elpusztulhat az atkapopuláció nagy része. Érdemes páratartalom-mérőt és páramentesítőt használni.

Sikerrel nyerhetjük meg az atkaháborút, ha veszünk egy porálló allergén huzatot az ágyneműre, vagy havonta egyszer nagyon forró vízben kimossuk az ágy kellékeit – a huzatokat, lepedőket, takarókat. A porszívózás is egyfajta harcmodor, segíthet az allergén atkaszéklet egy részének eltávolításában, de az is fontos, hogy háziállataink is a mi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/16/tik-tok-por-atka-allergia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hat hónap az űrben tízévnyi csontöregedést jelent

Hat hónap az űrben tízévnyi csontöregedést jelent

A hat hónapig vagy tovább tartó űrmissziók során az űrhajósok csontjai húsz évet öregednek. Ha …