2020. november 26., csütörtökMa Virág napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.11.26. Virág Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A templomosok legendájához, letartóztatásukhoz kötik péntek 13-at

Hirdetés

A templomosok legendájához, letartóztatásukhoz kötik péntek 13-at

tragedy of jacques de molay 12.png

A triszkaidekafóbia, vagyis a félelem a tizenhármas számtól, állítólag egészen az ókorba nyúlik vissza. Sokak számára megmosolyogtató ez a babona, de az USA-ban olyannyira komolyan veszik, hogy a felhőkarcolóknak nincsen tizenharmadik emeletük, a kórházakban nincs tizenhármas szoba, és az egykori amerikai elnök: Franklin Delano Roosevelt sosem volt hajlandó olyan asztaltársaságnál enni, ahol már tizenhárman ültek, így, hogy ne kelljen elzavarni egy már ott lévő embert, inkább odahívtak egy másikat.

A péntek 13 babonája még a XX. század egyik leghíresebb űrrepülős katasztrófája kapcsán is tartja magát: az Apolló 13-ról szóló mendemondák szerint az űrrakéta 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a harminckilences indítóállványról hiúsult meg.

Hirdetés

Honnan jön a 13 és honnan jön a péntek?

Mint minden babonának, ennek is számtalan magyarázata van. Sokféle a bibliai hiedelem, például: ezen a napon feszítették meg Jézus Krisztust, de állítólag ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja is. Az utolsó vacsorához is kötődik ez a szám: tizenhárom vendég volt, tizenkét apostol és maga, Jézus, illetve az áruló Júdás volt az, aki utolsóként asztalhoz ült.

Ami a pénteket illeti: az ettől a naptól való félelem egyik gyökere, hogy a XIX. századig ez a nap volt Európában a hóhérok napja, ugyanis rendszerint ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket. Persze, sok egyéb magyarázat is szerencsétlennek tekinti azt a napot, amely modern társadalmunkban, a munkavállalók körében épphogy a legkedveltebb. Viszont a régi népi hiedelmek szerint ez a gonosz napja, így nem alkalmas házasságra, költözésre, új állás vállalására, vagy arra, hogy hosszú nagy útra induljunk.

A történelmi szál: a templomosok

Térjünk vissza a bevezetőnkben felvillantott legkonkrétabb elmélethez, amely a híres, középkori Templomos Lovagokról szól. A Templomosok vagy Templomos Lovagrend (akik latinul „Militia Templi”-nek hívták magukat) az egyik leghíresebb keresztény harcos szerzetesrend volt a középkorban. A múlt homályába vesző tevékenységüket és rejtélyes múltjukat számtalan titok és legenda övezte és rengeteg népszerű kalandregényt, filmet, tévésorozatot és az Assassin’s Creed című videójátékos sorozatot is megihlették. Az Assassin’s Creed Unity a cikk alján látható intrójában például a legendás péntek 13-as napot is láthatjuk, amikor Jacques de Moley-t és templomos társait IV. Fülöp francia király elevenen elégetteti. 

Harcoló templomos lovagok James Sangster elképzelése szerint

Harcoló templomos lovagok James Sangster elképzelése szerint

Fotó: Print Collector / Getty Images Hungary

1118-ban, keresztes lovagok csoportjából a Szentföldön alakult a templomos lovagrend, Hugues de Payens vezetésével. Konkrétan kilenc keresztes lovag határozta el, hogy életét a Szentföld zarándokai védelmének szentelik. Krisztus szegény lovagjainak hívták magukat, ezzel is utaltak kezdeti szegénységükre és elhivatottságukra.

A lovagok azonnal, rendkívül szimpatikussá váltak a világi és egyházi hatalmasságok szemében egyaránt: II. Balduin jeruzsálemi király Jeruzsálemben, az egykori Salamon-templom egy szárnyát adományozta nekik (ezért is hívják őket „templomosoknak”), a pápa pedig kivette a rendet a püspökök joghatósága alól, felmentette őket a birtokaik után járó egyházi tized fizetése alól, és engedélyezte számukra templomok építését, káplánok választását. Ilyen kiváltságokat ebben az időszakban csak a ciszterci rend kapott, továbbá később a magyarországi pálosok. A rend fokozatosan erős támogatókra talált: először a francia királyságban, majd Angliában, később német és spanyol területeken, majd a XII. század második felétől Közép-Európa királyságaiban is egyre inkább otthonra leltek. Fejlődésük tetőpontját a XIII. század második felében érték el, Európa szinte minden országában jelen voltak, gazdagságuk a királyokéval vetekedett.

IV. Fülöp baljós árnya a templomosokra vetül

A rend emellett igencsak helytállt a keresztes hadjáratok során, és kizárólag a pápának engedelmeskedett. Ez igencsak szemet szúrt IV. (Szép) Fülöp francia uralkodónak, aki kincstárának kipótlására már többször célba vette egyes csoportokat királyságában – most a templomosokra akart sort keríteni, akikben nem csak a pénzszerzés lehetőségét, de hatalmára leselkedő […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/11/13/a_templomosok_legendajahoz_letartoztatasukhoz_kotik_pentek_13-at/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kihalás szélén a kék fadongók

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/11/23/vigyazzunk_a_kek_fadongora/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …