2023. december 11., hétfőMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A tavalyinál is furcsább telünk lehet, a Kisfiú elintézte

Hirdetés

A tavalyinál is furcsább telünk lehet, a Kisfiú elintézte

Alig vagyunk túl a 2022-ben egész Európában és nálunk is súlyos aszályt és forróságot hozó La Niñán, nincs megállás, mert alighogy visszavonult a „Kislány”, most, júliusban (újra) megszületett fiú ikertestvére, El Niño, akinek villámgyors cseperedése egyre borúsabb aggodalmakat kelt szerte a világon. 

A pánik július 3-a és 4-e után pattant ki, amikor (a mérések kezdete óta) először haladta meg a 17 Celsius-fokot a Föld átlaghőmérséklete, és lettek az eddigi legforróbb napok a bolygón, amióta csak globálisan mérjük a levegő hőmérsékletét. 

Kutatók szerint a szűnni nem akaró, emberi eredetű szén-dioxid-kibocsátás és az El Niño nevű éghajlati jelenség kellemetlen kombinációja áll a melegrekord mögött. És ez még csak a kezdet, az El Niño ugyanis egyre csak erősödik, újabb hőmérsékleti csúcsokat és extrém szélsőségeket előrevetítve. 

Kik ezek a gyerekek?

Az El Niño egy 2–7 évente jelentkező természetes anomália a Csendes-óceán keleti medencéjének trópusi szélességein, Ecuador és Peru partjainál, amelyre helyi halászok figyeltek fel először a 19. század végén, szomorúan. Pár évente, karácsony tájékán ugyanis látványosan kevesebb halat tudtak csak fogni a part menti vizekből, mint máskor, és nem tudni, hogy dacból-e, de Kisjézus után nevezték el El Niñónak (Kisfiúnak) a kéretlen karácsonyi ajándékot. Ők még nem tudták, hogy az Egyenlítő vidékére jellemző, állandóan keletre fújó, erős tengeri passzátszelek gyengülnek le időről időre (hogy pontosan miért, azt ma sem tudjuk) és válik melegebbé az óceán vízfelszíne.

Hirdetés

Az Antarktisz felől érkező hideg Humbold- és Perui-áramlásnak köszönhetően Peru és Ecuador parti vizei többnyire hűvösek, ezért oxigénben dúsabbak, és halban gazdagok,

az erős passzátszelek ugyanis kitartóan nyugatra fújják a melegebb felszíni vízrétegeket, és teret engednek a mélyről feláramló sarkvidéki víztömegeknek.

A Kisfiú azonban visszafogja a szeleket, és megakadályozza ezt.

Ikertestvére, La Niña ennek éppen az ellenkezőjét műveli: a megerősödő passzátszelek még több meleg felszíni tengervizet mozgatnak nyugat felé, helyére pedig még több és hidegebb víz érkezik a sarkvidékről, a mélyből. Amikor a tengervíz felszíni hőmérséklete 0,5 Celsius-foknál többet hűl, bejelentik La Niña érkezését, ha fél foknál jobban melegszik, akkor pedig párját, El Niñót köszöntik.

Nem lehet őket egy flegma kézlegyintéssel elintézni,

mivel minden eljövetelükkor alaposan átrendezik a trópusok és szubtrópusok időjárását. La Niña hidegebbé tett tengervizei kevésbé párolognak, ezért szárazabbá válik a légkör. Vele szemben El Niño idején a melegebb tengervíz jobban párolog, nedvesebb légkört, több felhőt és csapadékot előidézve. Elmaradnak vagy éppen elsöprőek lesznek az ázsiai monszunok, csapadékosabbá teszi a viszonylag közeli Észak-Mexikót és az USA déli felét, ugyanakkor szárazabbá és forróbbá Indonéziát és Ausztráliát.  

A kérdés csak az, hogy mi közünk van mindehhez itt, Európában? 

Magyarországig is elér a kezük Dél-Amerikából

Sajnos nagyon is sok. A Csendes-óceán keleti és középső térségeinek 2–7 évente melegedő-lehűlő vizei hatalmas területen, 10–15 millió négyzetkilométeren hullámoznak, a gyengülő vagy felerősödő párolgás ezért jelentős zavart képes okozni az időjárásban. Erősebb anomália idején, amikor egy-két vagy még több Celsius-fokot hűl vagy melegszik a vízfelszín, azonban már nem csak a Csendes-óceán trópusi, szubtrópusi szélességeire,

hanem a globális légkörzésre és az egész északi féltekére is érezhető hatással van.  

Ahogyan azt tette az idén májusban visszavonult La Niña az egész Földdel, Európával és Magyarországgal is tavaly. Szokatlanul sokáig, majdnem három évig éreztette jelenlétét az egész világgal, és okozott az átlagosnál melegebb és pusztítóan száraz éveket 2021-ben és 2022-ben is – mondta az Indexnek Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetője, az intézet szélsőséges időjárási helyzetekkel foglalkozó meteorológusa.

Az aszály kis híján kiszárította a Velecei-tavat 2022-ben

Az aszály kis híján kiszárította a Velecei-tavat […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/09/23/nem-hoz-havat-hozzank-a-kislany-telen-csak-esot/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van-e még ereje a családnak?

A társadalmi és kulturális változások az utóbbi évtizedekben különösen felgyorsultak az internetnek és a globalizációnak …