2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A szerzetesek titkos számrendszere

Hirdetés

A szerzetesek titkos számrendszere

A számírás történetében a XIII. század nagyon fontos időszak Európában: ekkor kezdenek elterjedni az Indiából származó, arab kereskedők által közvetített, máig használatos arab számok, amelyek pár évszázadig tartó küzdelemben végül kiszorították az addig uralkodó római számokat. Kevéssé ismert viszont, hogy ugyanebben az időszakban létezett egy harmadik számírási módszer, amelyet a ciszterci rend fejlesztett ki és használt.

A ciszterciek ennek a korszaknak a legbefolyásosabb rendje volt, az alapítók a bencés rend ágaként telepedtek le a mai Franciaországban, Dijon vidékén, Cîteaux falu közelében, amelynek latin nevéből (Cistercium) a rendjük neve származik. A XII. század elején megkapták védelmi okiratukat II. Paszkál pápától, és onnantól szédületes tempóban fejlődtek: öt év után négy új apátságuk volt, száz évvel később 500, a XIV. században 1750.

A mérnöki munkára és technikai újításra fogékony ciszterciek ekkoriban fejlesztették és használták titkos számírásukat. Évszázadokkal később felhagytak ugyan vele, de annyira mágikus és misztikus volt, hogy a később divatos titkosírásokban tovább alkalmazták. A számírást David A. King tudománytörténész fedezte fel újból, és írt róla könyvet 2001-ben.

Hirdetés

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/04/26/ciszterciek-szamrendszere/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

2020 szeptemberében, hajnalhasadtakor meglépett két kenguru a miskolci állatkertből. Egyikük nem jutott messzire, még a …