2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A szeretethormon-oxitocin segíthet a szív gyógyulásában

Hirdetés

A szeretethormon-oxitocin segíthet a szív gyógyulásában

A zebrahallal és emberi sejtekkel végzett új tanulmány során a tudósok arra jutottak, hogy az agy által termelt hormon elősegítheti a szívszövetek sérülés utáni regenerálódását.

Egy nap talán az infarktus kezelésében is használható lesz a hormon most felfedezett tulajdonsága, de mivel még csak laboratóriumi körülmények között bizonyított az oxitocin, a kezelés egyelőre várat magára.

A szeretet- vagy boldogsághormonnak is nevezett oxitocin a társadalmi kapcsolatokban (anyaság, párválasztás) és a stresszcsökkentésben is nagy szerepet játszik. A Frontiers in Psychology folyóirat 2020-as áttekintése szerint az oxitocin a vérnyomás és a gyulladás csökkentésével segít megóvni a szív- és érrendszert a sérülésektől. Az új tanulmány, amely szeptember 30-án jelent meg a Frontiers in Cell and Developmental Biology folyóiratban, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/10/05/oxitocin-zebrahal-sziv-gyogyulas-infarktus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Egy nemzetközi tudóscsoport új bagolyfajt fedezett fel a Príncipe-szigeten, amely a közép-afrikai São Tomé és …