2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A szerelem egy szuperpozitív neurológiai rendellenesség

Hirdetés

A szerelem egy szuperpozitív neurológiai rendellenesség

Dr. Francesco Bianchi-Demicheli, a Genfi Egyetemi Kórház pszichiátere azt mondja, a szerelem több mint egyszerű érzelem (például az öröm, a szomorúság vagy a megvetés), „magasabb funkció”. Stéphanie Ortigue-gal, a New York-i Syracuse Egyetem kutatójával együttműködve sikerült leleplezniük a szerelem neuroképét, vagyis az agy reakcióit az érzelem közben.

A szerelem tudománya

A szerelem a tudományos vizsgálatok szerint sokkal komplexebb, mint az egyéb érzelmek. Amikor ugyanis az érzés felbukkan, az egész agy izgatottá válik. Az érzelmi területek felébrednek, de ehhez kapcsolódóan az agy legfejlettebb régiói is aktivizálódnak, a legösszetettebb agyi folyamatokkal.

A szerelem tehát nem csupán érzelem, sokkal több annál. A tanulmány elvégzéséhez Dr. Bianchi-Demicheli és kollégája harminchat, átlagosan 20 éves szerelmes nő agyát tanulmányozta a Hatfield & Spracher szenvedélyskála alapján. Ez a mérés különböző kritériumok szerint képes kategorizálni, hogy valaki szenvedélyes szerelemben vagy már lecsillapodott társszerelemben él. Ez utóbbiban a kötődés, a bizalmi kötelék és a barátság dominál inkább, mint a szenvedély.

Ahogy Bianchi-Demicheli beszámol róla,

Hirdetés

ezután véletlenszerűen küldtünk a szeretett személlyel kapcsolatos ingereket. Ezeken az ingereken keresztül láthattuk az agy bizonyos területeinek aktiválódását. Megpróbáltuk ugyanezt a kísérletet elvégezni a szeretett személyhez kapcsolódó szavakkal, és az eredmény ugyanaz volt.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/01/29/szerelem-agy-neurologia-rendellenesseg-aktivitas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bizarr időtükrözést valósítottak meg elektromágneses hullámokkal

Ahhoz vagyunk szokva, hogy amikor tükörbe nézünk, az arcunk néz vissza ránk. A tükörképünk elektromágneses …