2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A szép bőr titka nem is a vízivás

Hirdetés

A szép bőr titka nem is a vízivás

Mitől lesz szép a bőrünk? Igyunk több vizet, olvashatjuk az interneten és láthatjuk a sztárokat is vizes palackokkal flangálni New York, London, Párizs és Budapest utcáin. Ők aztán biztosan tudják, mitől lehetnek szépek, hiszen azok is (ha nem számolunk a smink jótékony hatásával), de vajon tényleg hatásos a napi több liter víz?

Nem korlátlanul javítható

Egy 2015–ös tanulmány, ami a Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology folyóiratban jelent meg, feltárta a kapcsolatot a hidratáció és az egészséges bőr között. A kutatások szerint, akik kevesebb vizet ittak, de megnövelték az adagjukat, hidratáltabb bőrrel büszkélkedhettek a kísérlet végére.

De a tanulmány azt is felfedi, hogy ha már elég hidratált a bőr, nem tudjuk tovább fokozni az állapotát, bármennyire is növelhetjük a folyadékbevitelt. 

Hirdetés

Kathleen C. Suozzi, bőrgyógyász és a Yale School of Medicine adjunktusa azt mondja, a víz a bőrt belülről kifelé „hidratálja”, a bőr állapota pedig az egész test hidratáltságáról árulkodik.  

Suozzi szerint a megfelelő folyadékbevitel körülbelül 13 pohár vizet jelent a férfiaknál és 9 pohár vizet a nőknél. De ezt növelni kell, ha valakinél túl gyors a transzepidermális vízvesztés. A bőrben a víz az irhából a bőrfelszínre áramlik, és közben diffúzió révén impregnálja a különböző rétegeket, ez a transzepidermális vízvesztés (TEWL), ami felgyorsulhat, ha a külső hidrolipid réteg megsérül, ami a víz elpárolgását akadályozza meg.   

Javítsuk a hidratáltságot

Befolyásolhatják még a szervezet hidratáltsági szintjét bizonyos ételek és italok (koffeintartalmúak vizet vonnak el, az alkohol kiszárít). De figyeljünk oda, mert ha rövid idő alatt fogyasztunk túl sok vizet (például egy óra alatt 3–4 litert), a sók és az elektrolitok túlságosan felhígulnak, lecsökken a nátriumszint és kialakul a hiponatrémia állapota. Ez akár hosszabb idő alatt is létrejöhet, ha a

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/03/26/viz-ivas-egeszseg-bor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Vajna Zoltán

Meghalt Vajna Zoltán

Vajna Zoltánt május 27-én érte a halál. A tudós 1928-ban született Kolozsváron. Gimnáziumi tanulmányait szintén Kolozsváron …