2023. szeptember 29., péntekMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A szappanoperák titka, ezért kattantunk rá régen mind

A szappanoperák titka, ezért kattantunk rá régen mind

A harmincas évek amerikai szappanoperáit délután és nem főműsoridőben vetítették, és tisztítószereket gyártó cégek szponzorálták őket (a Procter&Gamble például), innen ered a becenevük is, a szappanopera. Az amerikai szappanopera célközönsége a mindenkori háziasszony volt. Ma már a sorozatok – a streaming miatt – ugyan kikoptak a fősodorból, ezek az objektíven és tudományosan-hivatalosan is egyszerűnek tekintett produkciók, azonban a jelenség még létezik, és ma már a pszichológia is megtalálta a magyarázatot, miért nézte boldog-boldogtalan, diplomás és szakképesítés nélküli, gyerek és felnőtt, férfi és nő a leginkább venezuelai, brazil, mexikói, amerikai telenovellákat.

Sőt, Ingmar Bergman is lelkes Dallas-néző volt.

Nyugat-Európában a középiskolások és a nyugdíjasok voltak a legnagyobb szappanopera-fogyasztók, de például Amerikában, Kelet-Európában, Ázsiában a lakosság minden korosztálya kapható volt a végtelen történetekre. Miért szegezett oda a képernyőhöz több millió embert a Vad angyal vagy a Rabszolgasors, az Esmeralda vagy a Dallas?

Szórakoztató sztereotípiák

A szappanoperák irreális és túlzó történetszálai a valóságtól teljesen elrugaszkodva erősítették az előítéleteket és a fekete-fehér gondolkodást. Az, hogy sokszor végtelen időtartamúak, szintén csábító bennük, többgenerációs közönséget vonzanak. Van, hogy valaki először a szüleivel […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/05/30/szappanopera-sorozat-fuggoseg-televizio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

Eric Weinstein matematikus szerint a legtöbb ember nem veszi elég komolyan a fenyegetést, annak ellenére, …