2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A spanyol kormány négy eurót fizetne egy doboz cigarettacsikkért

Hirdetés

A spanyol kormány négy eurót fizetne egy doboz cigarettacsikkért

Minden egyes cigaretta utáni 20 centes illeték fizetését vezetnék be, amivel majdnem megdupláznák egy doboz Marlboro Red árát, ami körülbelül 2 ezer forintnak felel meg. A műanyag palackokra és alumíniumdobozokra 1982-ben New Yorkban vezettek be hasonló illetéket, ami kicsi, de állandó bevételt biztosított a hajléktalanok számára.

Véget akarunk vetni a jelenlegi helyzetnek, amikor a cigarettacsikkek mintegy 70 százaléka a földön vagy a tengerben végzi

– mondta Isaac Peraire, a katalán hulladékügynökség vezetője.

Hirdetés

Betiltanák a dohányzást Spanyolországban

Az EU szerint a cigarettacsikk a második leggyakoribb egyszer használatos műanyag hulladék az európai strandokon, az Ocean Conservancy környezetvédelmi szervezet szerint pedig a tengerbe dobott összes szemét közül a csikkek a leggyakoribbak.

A tengerszennyezés visszaszorítása érdekében júliustól Barcelona összes városi strandján tilos lesz a dohányzás.

Spanyolország szocialista vezetésű koalíciós kormánya azt is tervezi, hogy felülvizsgálja az ország dohányzási törvényeit, hogy tilos legyen rágyújtani a bárok és éttermek külső teraszain, a strandokon és a szabadtéri sportlétesítményeken.

A 2019-es adatok szerint a spanyolok 19,7 százaléka dohányzik naponta, ami valamivel meghaladja az uniós átlagot (18,4 százalék). A három uniós ország, ahol a legtöbben dohányoznak, Bulgária (28,7 százalék), Görögország (23,6 százalék) és Lettország (22,1 százalék) – írja a Guardian.

Az illetékterv részleteit még […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/20/spanyolorszag-cigaretta-hajlektalanok-tamogatasa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hat hónap az űrben tízévnyi csontöregedést jelent

Hat hónap az űrben tízévnyi csontöregedést jelent

A hat hónapig vagy tovább tartó űrmissziók során az űrhajósok csontjai húsz évet öregednek. Ha …