2020. július 15., szerdaMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

1503-ban Firenzében virágzott a reneszánsz kultúra. A Medici családot lassan 10 éve űzték el, és az 1502-ben megválasztott vezető, Piero Soderini el akarta érni, hogy a köztársaság valóban a népet szolgálja; ennek a képviseletnek az egyik szimbóluma volt a Palazzo Vecchio, a Firenzei Köztársaság szíve.

Soderini úgy döntött, hogy a tanácsterem dekorációját nem lehet bárkire bízni, így a kor nagyjait, Leonardo da Vincit és Michelangelo Bounarrotit bízta meg a falfestmények elkészítésével.

A projekt nehezen indult. Da Vinci nem sokkal korábban fejezte be a Mona Lisát, és nevének már akkoriban is akkora súlya volt, mint napjainkban. Michelangelot 1504-en bérelték fel, de a 29 éves feltörekvő sztár már 5 évvel korábban megszobrászta a Szent Péter székesegyházban kiállított Pieta-t, és szerződésének évében került ki a Palazzo Vecchio elé a Dávid-szobor.

Talán érthető, hogy a félig közös projekttel két hatalmas ego ütközött.

Michelangelo hamar kifejezte da Vinci iránt érzett utálatát, így az 50 pluszos művész elugrott Franciaországba, és a naplójában kritizálta az arrogáns ifjút. Mikor végre békén hagyták egymást, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy hasonló irányból közelítik meg a csataképet  (da Vinci az Anghiari csatán, Michelangelo a Cascinai csatán dolgozott), mégpedig nem úgy, mint ahogy azt a megrendelők elképzelték.

Vázlatok Leonardo Da Vinci „Anghiari csata” című művéből

Vázlatok Leonardo Da Vinci „Anghiari csata” című művéből

Fotó: Universal Images Group via Getty Images

Az előbbi csata a 15. században zajlott Firenze és Milánó között. A fal másik részére kerülő Cascinai csata egy 14. századi ütközetet ábrázolt volna, amiben Firenze Pisával küzdött. A fiatal köztársaság imázsán rengeteget dobtak volna a lovagiasságot és dicsőséget bemutató festmények, de ehhez képest mindkét művész a csaták sötét oldalát akarta bemutatni.

Sose fogjuk megtudni, mi is járt a festők fejében, ugyanis egyik mű se készült el.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/05/24/tortenelem_reneszansz_firenze_leonardo_da_vinci_michelangelo_bounarroti_palazzo_vecchio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Sztálin unokája egy széttetovált amerikai punk

Sztálin unokája egy széttetovált amerikai punk

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Nemrég …