2020. május 26., keddMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2020.05.26. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A rejtélyes kelet-európai civilizáció, ami rendszeresen porig égette a saját városait

Hirdetés

A rejtélyes kelet-európai civilizáció, ami rendszeresen porig égette a saját városait

Mezopotámia. Kína. Egyiptom. Ókori kultúrák, amelyekről mindenki hallott. Na de volt élet a Földközi- és Fekete-tengertől északra is, méghozzá egészen közel a Kárpát-medencéhez. A hegylánc keleti oldalán virágzott a Cucuteni–Tripolje-kultúra, amely rengeteg település-maradványt hagyott ránk, de képviselői egyetlen betűt sem voltak hajlandóak leírni, így nem sok biztosat tudunk róluk. A mai Északkelet-Romániát és Ukrajna nyugati részét felölelő területen lakhattak.

Hirdetés

1280px-SEE-Eneolithic-cultures-Cucuteni

Fotó: Wikipedia

A Cucuteni–Tripolje-kultúra tagjai valamikor időszámításunk előtt 5500 és 2750 között éltek és alkottak. Övék lehettek a neolitikum Európájának legnagyobb városai, amikben a fénykorban 20-46 ezer ember lakhatott. Ezért különös, hogy hatvan-nyolcvan évente porig égették a városokat. Szerencsére hátrahagytak rengeteg cserépedényt és szobrocskát, így a régészek legalább találgathatnak.

A 19. század végéig senki nem hallott erről a kultúráról. A dicsőséges európai történelembe nem nagyon fért bele, hogy egy időben a kontinens keleti része volt a civilizáció fellegvára, így annak létezését a helyieknek kellett bizonyítaniuk. A román oldalról Teodor T. Burada néprajzkutató talált rá először a Cucuteni–Tripolje-kultúra cserepeire, az ukrán oldalon pedig Viknetij Hvojka. A korai kutatásokból kiderült, hogy a népcsoport Kelet-Erdélyből vándorolt el Ukrajnáig, és Moldovában koncentrálódtak. A településeik folyók mellett és völgyekben helyezkedtek el.

Vályogházakban éltek, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/05/12/tortenelem_cucuteni-tripolje_osi_civilizacio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az emberiség nagy kérdése: esőben futva vagy sétálva ázunk el kevésbé?

Az emberiség nagy kérdése: esőben futva vagy sétálva ázunk el kevésbé?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 2005-ben …