2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A radioaktív exobolygók a Földnél is lakhatóbbak lehetnek az ember számára

Hirdetés

A radioaktív exobolygók a Földnél is lakhatóbbak lehetnek az ember számára

Általában olyan bolygókra összpontosítottak, amelyek a Goldilocks zónán vagy lakhatósági zónán belül helyezkednek el, vagyis azon a területen, ahol egy bolygó anélkül keringhet a gazdatest csillaga körül, hogy túl meleg vagy túl hideg lenne ahhoz, hogy folyékony víz alakuljon ki a felszínén.

Az élet szükséges tényezői

Ez azonban nem az egyetlen fontos tényező. Az élethez szükséges éghajlat fenntartásához kell, hogy a bolygó elegendő hőt termeljen a szénkörforgáshoz. Ennek elsődleges forrása a tórium és a kálium radioaktív bomlása, amely a bolygó köpenyében – a kéreg és a külső mag közötti kőzetrétegben – a konvekciót táplálja.

A kiszabaduló szén-dioxid-gáz aztán eljut a légkörbe, ami segít a bolygó melegen tartásában.

Hirdetés

Tudjuk, hogy ezek a radioaktív elemek szükségesek az éghajlat szabályozásához, de nem tudjuk, hogy ezek az elemek meddig képesek erre, mert az idővel bomlanak. Emellett a radioaktív elemek nem egyenletesen oszlanak el a galaxisban, és ahogy a bolygók öregszenek, elfogyhat a hőjük, és a gázmentesítés megszűnik. Mivel a bolygók több vagy kevesebb ilyen elemmel rendelkezhetnek, mint a Föld, meg akartuk […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/05/csillagaszat-tudomany-radioaktiv-bomlasu-exobolygok-emberi-elet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Százszor valószínűbbé váltak a rekordot döntő hőhullámok

India északnyugati részén és Pakisztánban jelenleg óriási a hőség, az indiai fővárosban, Újdelhiben vasárnap 49 …