2023. június 4., vasárnapMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A napsütés is befolyásolja a slágerlistákat

Hirdetés

A napsütés is befolyásolja a slágerlistákat

Mindannyian szeretjük a zenét, hallgatjuk reggeltől estig otthon, a közlekedési járműveken, az autóban, de az még mindig rejtély, hogy mitől lesz sláger egy szám, vagy mitől bukik el. Ezért vizsgálják már évek óta zenetudósok és pszichológusok, hogy mik lehetnek a siker titkai, és a meglepő felfedezés az, hogy nem elég a jó szöveg, a fülbemászó dallam, a dobolható ritmus, az időjárás is befolyásolja, hogy mekkorát megy egy dal. 

A The Beatles nagy slágerének címével, a Here Comes the Sun-nal jelent meg egy új tanulmány a Royal Society Open Science-ben. A cím azért találó, mert a popdalok és az időjárás kapcsolatát vizsgálja az értekezés, egész pontosan azt, hogy az Egyesült Királyság meteorológiai viszonyai és az évszakok hogyan befolyásolják a brit slágerlistás dalok sikereit.

A hőviszonyok, a napsütéses órák száma hatással van hangulatunkra, de a tőzsdére (a napsütés pozitívan korrelál a napi tőzsdei hozamokkal), sőt a fogyasztásra is (ha süt a nap, szívesebben költünk). A kriminológiai kutatások szerint a magasabb napi hőmérséklet súlyosabb bűncselekményekhez vezet. Ezek után nem is csoda, ha még a zenehallgatási szokásainkat is befolyásolja az időjárás.

Beatles-rajongók 1964-ben

Hirdetés

Beatles-rajongók 1964-ben

Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Évszakos vizsgálatok

Két korábbi tanulmány már vizsgálta az idő és a zene összefüggéseit, az egyikből az derült ki, ha az embernek egy konkrét évszakra kell gondolnia, akkor bizonyos zenét preferál, a másik vizsgálat azt állapította meg, hogy a gyors zene jobban passzol a hangulatunkhoz tavasszal és nyáron, a melankolikus zene télen. Egy 1 millió hallgatóval végzett kutatás megállapította, hogy munkaidőben az energikusabb, este a pihentetőbb zenét részesítjük előnyben. A zeneválasztás formálja és tükrözi a hangulatunkat.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/05/10/zene-slager-toplista-idojaras-hatas-korrelacio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az egyik legőrültebb médiakamu: a banándrog

Az egyik legőrültebb médiakamu: a banándrog

Az 1960-as és 1970-es évek pszichedelikus zenei és művészeti hullámai között felbukkant valami nagyon furcsa: …