2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A Nap befolyásolhatta az óriásbolygók pályáját

Hirdetés

A Nap befolyásolhatta az óriásbolygók pályáját

A Naprendszer korai éveiben komoly bolygótánc zajlott, mielőtt mindenki megtalálta a maga helyét. Új számítógépes szimulációk alapján a kutatók arra következtettek, a Nap sugárzása befolyásolta az óriásbolygók pályáit. A négy legnagyobb bolygó – Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz – a Naprendszer születése után, a korábban gondolt félmilliárd évvel szemben mindössze 10 millió éven belül végső pályájára állhatott.

Az óriásbolygók keletkezése

Kezdetben a jég kicsapódásával megnőtt a szilárd, főként jégből álló bolygócsírák, a planetezimálok mennyisége. A planetezimálok a Naprendszer keletkezése során egymással összeütközve hozták létre a nagybolygókat. A Naprendszeren kívüli bolygórendszerek kialakulásának tanulmányozása alapján a csillagászok már feltételezték, hogy ezekben a korai időkben valami összezavarhatta az óriásbolygók pályáját. 

Új sejtések

A számítógépes szimulációk arra engednek következtetni, hogy a gáz- és porkorongját párologtató Nap forró sugárzása szólt bele a pályák kialakulásába.

Seth Jacobson, a Michigan Állami Egyetem bolygókutatója és munkatársai a korai Naprendszer kifejlődését modellezték. Amikor a Nap, körülbelül 4,6 milliárd évvel ezelőtt elkezdte a hidrogént égetni a magjában, ultraibolya sugárzása több tízezer fokosra melegítette a csillagot körülvevő por- és gázfelhőt.

Hirdetés

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/19/nap-orias-bolygok-palya-elteres/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hat hónap az űrben tízévnyi csontöregedést jelent

Hat hónap az űrben tízévnyi csontöregedést jelent

A hat hónapig vagy tovább tartó űrmissziók során az űrhajósok csontjai húsz évet öregednek. Ha …