2022. október 7., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.07. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A Nagy Hadronütköztető kísérleteit is befagyasztja az energiaválság

Hirdetés

A Nagy Hadronütköztető kísérleteit is befagyasztja az energiaválság

A svájci tudományos intézet szüneteltetné a 2008-ban átadott részecskegyorsítót és ütköztetőgyűrűt (LHC), hogy energiát takarítson meg. A nagyon lassan lehűlő szerkezet leállítása több héttel csúsztatná el a folyamatban lévő kísérleteket.

A CERN a gyorsító teljes lekapcsolását is fontolgatja, mert segíteni szeretnének a régió villamosenergia-hálózatának stabilizálásában. 

Újraindították

A három év kényszerszünet után tavasszal újraindított Nagy Hadronütköztetőnek fontos feladata lett volna: bebizonyítani, hogy létezik egy ötödik alapvető természeti erő vagy kölcsönhatás. A jelenleg még folyó kísérletekben azt vizsgálták az LHC segítségével, hogy a bottom kvarkok hogy bomlanak szét. A nagyra törő kísérletek felfüggesztésének híre azután érkezett, hogy a Gazprom, az orosz állami energiaszolgáltató múlt pénteken bejelentette, határozatlan időre leállítja az Északi Áramlat-1 vezeték Németországba irányuló földgázszállítását.

A bejelentést megelőzően három nappal a szállítást már „karbantartás miatt” leállították, és egy turbina meghibásodására hivatkoztak. A Gazprom szóvivői szerint alkatrészhiány is hátráltatja a javításokat.

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/09/14/hadron-utkozteto-energia-valsag-cern/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb űrhajósok indultak a Nemzetközi Űrállomásra

Az eredetileg október 3-ra tervezett startot az Ian hurrikán miatt kellett elhalasztani. Húsz éve ez …