2020. szeptember 24., csütörtökMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
2020.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A náci Németország kétszer is megadta magát

A náci Németország kétszer is megadta magát

Mikor Adolf Hitler 1945. április 30-án öngyilkos lett a berlini bunkerében, Németország vezetése látta, hogy eljött az idő, hogy letegyék a fegyvert. Hitlert egy (erősen náci érzelmű) haditengerészeti admirális, Karl Dönitz váltotta, de neki nem volt kedve közvetlenül részt venni a Harmadik Birodalom felosztásában, így gyorsan elküldte maga helyett Alfred Jodl vezérkari főnököt, hogy tárgyaljon Dwight D. Eisenhower amerikai tábornokkal.

Dönitz azt remélte, hogy a tárgyalással elég időt nyer, hogy minél több német civilt és katonát kimenekítsen a Vörös Hadsereg útjából. Ezen túl még azt is el szerette volna érni, hogy a szövetségeseket a szovjetek ellen fordítsa – hiszen nem volt kifejezetten felhőtlen a viszony –, akik így kisegíthetnék Németországot a keleti fronton.

EZ NEM JÖTT BE, ÉS JODL 1945. MÁJUS 7-ÉN ALÁÍRTA NÉMETORSZÁG FELTÉTEL NÉLKÜLI kapitulációját.

A tűzszünet május 8-án 11:01-kor lépett életbe, de Sztálinnak nagyon nem tetszett a szerződés. Több szempontból sem. Úgy gondolta, hogy mivel a Szovjetunióé volt a legnagyobb vérveszteség (mind civil, mind katonai oldalról), az a minimum, hogy egy apró delegáció helyett országának legmagasabb rangú katonája írja alá a németek fegyverletételét.

A helyszínnel (Reims) sem értett egyet, szerinte Berlinben kellett volna tárgyalni. Ezek leginkább szimbolikus problémák, csak a presztízsről szóltak. Viszont volt egy harmadik érve egy új tárgyalás mellett, amivel sikerült meggyőznie a szövetségeseket: nem Németország legmagasabb rangú tisztje írta alá a fegyverletételről szóló szerződést.

Alfred Jodl tábornok aláírja a német fegyverletételről szóló szerződést Reimsben 1945. május 7-én.

Alfred Jodl tábornok aláírja a német […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/05/19/masodik_vilaghaboru_bekekotes_naci_nemetorszag_kapitulacio_fegyverletetel_donitz_jodl_keitel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Két új bébivel 74-re nőtt a kihalás fenyegette jávai orrszarvú példányainak a száma

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/09/21/ket_uj_bebivel_74-re_nott_a_kihalas_fenyegette_javai_orrszarvu_peldanyainak_a_szama/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …