2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A morcos kutyák gyorsabban tanulnak

Hirdetés

A morcos kutyák gyorsabban tanulnak

Ki ne ismerné az internet legnépszerűbb macskáját, a Grumpy Cat nevű – sajnos két éve elpusztult –, karikatúra külsejű, mémmé vált cicát, akit morcos arckifejezése tett sztárrá? Igen ám, de nemcsak macskák között lehet mogorva egyedeket találni, hanem a kutyáknál is. Dr. Pongrácz Péter, valamint két kutatótársa, Vékony Kata és Rieger Gabriella tanulmánya a kutyák és emberek közötti kapcsolatot, na meg a morcosság mértékét vizsgálja

A felmérés első része egy kérdőív volt, amely a gazdák válaszaiban megfogalmazott két tényező alapján elemezte az állatok viselkedését: morcosság és hiperaktivitás. Az ember-kutya kapcsolatot, az engedelmességet és a simulékonyságot „csontelvevős”, illetve „lefektetős” viselkedésteszttel elemezték. 

Dr. Pongrácz Péter

Dr. Pongrácz Péter

Hirdetés

Fotó: Kaszás Tamás

A kutyák kaptak egy csontot, a gazdának pedig el kellett venni a jutalmat a kutyától anélkül, hogy ráordítana az állatra. Ez a teszt vizsgálta, hogy a kutya mennyire illemtudó vagy birtokló típus, amely még akár oda is kap a gazdája kezéhez. A második feladatban a gazdának az oldalára vagy a hátára kellett fordítani az ebet. Itt az ellenkezés mértékét vizsgálták, vagyis hogy mennyire megy át „küzdősportba” az állat lefektetése. 

Végezetül egy szociális tanulási teszt segítette a kutatók munkáját. Ez a vizsgálat a kutyák problémamegoldó képességét hivatott elemezni. Az állatokat három csoportra osztották: az első csoportnak önállóan, bemutató nélkül kellett megtalálni a V alakú kerítés sarkába eldugott jutalmat, a második csoport a gazda útmutatására hagyatkozott, míg a harmadik csoportnak egy idegen ember demonstrálta, hogyan kell megoldani a feladatot. A megoldás egyébként mindig ugyanaz volt: a V alakú kerítés belső szegletéből a kutya „kívülről” indulva csak úgy tudta megszerezni a jutalmat, ha a kerítést előbb valamelyik szára mentén megkerülte.

(Ebben a vizsgálatban egy-egy kutya csak egy csoportba kerülhetett, ugyanis második próbálkozásra már az összes eb ráérzett volna a helyes megoldásra. Mivel nagyjából 100, azaz kategóriánként több mint 30 állat vett részt mindhárom kísérleti csoportban, így mindegyikbe sokféle kutya került. Nem lehet tehát azt mondani, hogy direkt habitus alapján lettek volna összeválogatva a kutyák.) Fontos volt, hogy ne húzódjon el évekig a kutatás, hiszen az élet bármikor közbeszólhatott volna (jó példa erre a pandémia is). 

Amerikába is eljutott a kutatás híre

A biológus csak találgatja, miért éppen ezt a kutatást kapta fel az amerikai média, mindenesetre nagyon boldog, hogy erre a cikkükre felfigyelt nemcsak a tudományos, de a mainstream közönség is. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/05/30/a-morcos-kutyak-gyorsabban-tanulnak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Hadat üzent a dolmányos varjaknak a Budavári Önkormányzat, méghozzá különös módon: egész egyszerűen kitiltják őket …