2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A mikroműanyag már a szívünkben is ott van!

A mikroműanyag már a szívünkben is ott van!

Napjainkban rengeteget hallani a mesterséges intelligencia térnyeréséről, a munkákról, amiket veszélyeztet, a fenyegetésről, amit általában jelent, de lehet, hogy mi magunk hamarabb válunk mesterségessé, mint hogy ők átvennék a helyünket. A szívünkben ugyanis már ott az élelmiszer-csomagolásban és a festékekben használt mikroműanyag  – olvashatjuk a Daily Mailen.

Ötféle szívszövetben kilencféle műanyagot találtak, a betegek feltehetően belélegeztek vagy lenyelték őket. Ez azért is nagy baj, mert

A vérben a műanyagok rátapadhatnak a vörösvértestek külső membránjára, és befolyásolhatják azok oxigénszállítási képességét, továbbá gyulladásokat okoznak.

Lézeres és infravörös képalkotással több ezer egyedi mikroműanyag-darabot fedeztek fel, de ezek mennyisége betegenként eltérő volt.

A szív három különböző részében polimetil-metakrilát mikroszkopikus részecskéit találták – az üveg műanyag alternatívája –, ami a kutatók szerint „nem tudható be a műtét közbeni véletlen expozíciónak”.

További talált műanyagok közé tartozik a ruházati és élelmiszer-tároló edényekben használt polietilén-tereftalát, valamint a polivinil-klorid (PVC), ami például festékek, műanyag csövek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/08/12/mikro-muanyag-sziv-mutet-meddoseg-rak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

Eric Weinstein matematikus szerint a legtöbb ember nem veszi elég komolyan a fenyegetést, annak ellenére, …