2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A mikrobiom egészsége attól függ, kikkel élsz együtt

Hirdetés

A mikrobiom egészsége attól függ, kikkel élsz együtt

A mikrobiom a bőrön, a testben élő baktériumok összetétele, egyedülálló, csak ránk jellemző, és vannak olyan tudósok, akik második genomként írják le. Mennyisége a testrészektől függően változik, van, ahol több található, mint máshol – ilyen például a köldök. Egy új tanulmányból kiderült, hogy környezetünk, a körülöttünk lévők, akár családunk, barátaink, vagy szomszédjaink is alakítják mikrobiomunkat.

A készlet formálódása

Az együtt élők általában hasonló mikrobákkal rendelkeznek, és minél tartósabb az együttlét, annál inkább hasonlítanak az egyes emberek baktériumai. A Nature-ben megjelent új tanulmány több ezer, a világ minden részéről származó ember bél– és szájüregi mintáit analizálja, a hipotézise szerint bizonyos betegségek terjesztői átvihetők egyik emberről a másikra.

Katherine Xue, a kaliforniai Stanford Egyetem mikrobiom-kutatója úgy nyilatkozott:

Ez az átfogó vizsgálat arra vonatkozott, hogyan és mikor terjednek a mikrobák a bélben és a szájüregben.

Hirdetés

A legtöbb tanulmány arra fókuszál, honnan szerzi az ember az első mikrobáit, hogy alakul ki a kezdő mikrobiomkészlet. Ennek az induló mikrobamennyiségnek és -összetételnek a vizsgálatára Mireia Valles-Colomer és Nicola Segata az olasz Trentói Egyetemen közel 10 000 széklet– és nyálminta DNS–ét elemezték a világ minden tájáról. Szerepelt itt argentin, kínai, európai és észak-amerikai minta is. Megvizsgálták a családtagok, élettársak, szomszédok és ismerősök bélrendszerében és szájában található mikrobatörzseket, és az előfeltevés beigazolódott: az anyák és gyermekeik <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/01/20/mikrobiom-bakterium-betegsegek-csalad-szomszed-barat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért muszáj tejet tenni a kávéba?

Miért muszáj tejet tenni a kávéba?

Szomorú hírrel szolgálhatunk az igazi kávérajongóknak: a zamatos, erős feketét tejjel kell inni! Legalábbis ha …