2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A michigani egyetem magyar professzora is a Brain Baron járt

Hirdetés

A michigani egyetem magyar professzora is a Brain Baron járt

Az egyébként sem üres nagy előadó hirtelen megtelt, a hallgatók zsizsegése pedig csak akkor csillapult, mikor Linczényi Márkó felkonferálta az Amerikában élő professzort. A 75 éves Érdi frissen ugrott a színpadra egy boomer pólóban, amire előadása során többször is utalt: ő valóban boomer, a második világháború utáni nagy baby boom szülötte, de ha nem mondja, eszünkbe sem jutott volna, olyan energiát árasztott a színpadról. A fiatal közönséget letaglózta a vitalitás és a szóáradat, amit ránk zúdított, szinte minden témát érintve. A mögöttem ülő egyetemisták meg is jegyezték, nem biztos, hogy jó lenne nála vizsgázni, mert nem is hagyna szóhoz jutni.

Pangloss tévedett

A Rangsorolás és a Repair című könyvek szerzője elsősorban az aranykorról és a világvégéről, az eldobhatóságról és a kicserélhetőségről beszélt, de közben – mivel egy nagyon színes előadót hallgattunk – előkerült Woody Allen és Kisfaludy Károly is. A Repair, amit Szvetelszky Zsuzsa társadalomtudományi kutatóval írt közösen, a komplex rendszerelmélet és a szociálpszichológia szempontjainak integrálásával új gondolkodásmódot hirdet. Hogy bánjunk tárgyainkkal, emberi erőforrásainkkal (családtagok, barátok), kis és nagy közösségeinkkel? Sajnos a szerzőtárs egy baleset miatt nem tudott ott lenni az előadáson, de Érdi felcsigázta a potenciális olvasókat.

Az előadás elején idézte Steven Pinker könyvét, a Felvilágosodás mostot, ami szerint a világok lehető legjobbikában élünk (Candide Pangloss mestere tévedett a 18. században), hiszen nagyon hosszú az emberek élettartama, és a technika, a gyógyszeripar hihetetlen kényelmet, biztonságot és egészséget biztosíthat. Érdi szerint be kell látnunk, sosem volt aranykor, és ezt jól szemlélteti Woody Allen filmjével, az Éjfélkor Párizsbannal: a jelen sosem jó, utazhatunk 100 évet vissza, mert az olyan idillinek tűnik a mostaniak szemében, a 100 évvel ezelőtt élők is visszavágynak a múltba, mindenki elégedetlen a saját korával.

Hirdetés

Érdi gyerek- és ifjúkorában a trend még a javítás volt, ami elromlott, azt reparálták – vagy a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/10/01/brain-bar-erdi-peter-repair-tarsadalom-eroforrasok-eldobhatosag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Egy nemzetközi tudóscsoport új bagolyfajt fedezett fel a Príncipe-szigeten, amely a közép-afrikai São Tomé és …