2020. augusztus 11., keddMa Zsuzsanna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.08.11. Zsuzsanna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A maszkviselés ellen már a spanyolnátha idején is sokan lázadtak

A maszkviselés ellen már a spanyolnátha idején is sokan lázadtak

A koronavírus-járvány most már több-kevesebb intenzitással, de több mint négy hónapja határozza meg alapjaiban a mindennapjainkat itt Magyarországon is. Bár magáról a vírusról egyre többet tudunk, még mindig sok a nyitott kérdés a pontos viselkedésével kapcsolatban. Azonban van, ami mára teljesen világos. Ilyen például az, hogy a közösségi, különösen a zárt téri maszkviselés jelentősen lassítja a terjedését, ezért továbbra is fontos egyéni eszköz a védekezésben, pláne a második hullám közeledtével.

Ennek ellenére a maszkok erősen megosztják a társadalmat. Míg egyesek elvárható állampolgári minimumnak tartják a viselésüket, mások az egész járvány túllihegésének szimbólumát, fölösleges hisztériakeltést látnak bennük. Ráadásul bizonyos országokban, például az Egyesült Államokban kifejezetten átpolitizálódott a maszkviselés kérdése, és több nagyvárosban tiltakoztak ellene, sőt volt, ahol a helyi seriffek közölték, hogy nem fogják betartatni az államilag elrendelt kötelező maszkviselést – miközben az amerikai járványhelyzet épp az egyik legsúlyosabb most a világon, sorban dőlnek a napi fertőzöttségi rekordok. Mindennek a tetejébe még a járványtémában amúgy is különösen aktív összeesküvéselmélet-hívők is megtalálták maguknak a maszkokat, amelyek szerintük felváltva aktiválják a koronavírust, fullasztanak meg vagy tesznek beteggé a beépített 5g-antennáikkal.

A légúti fertőzéses járványok elleni maszkviselés persze egyáltalán nem újdonság, már jóval a mostani pandémia előtt is alapvetésnek számított. Ezzel együtt a kötelezővé tett maszkviselés elleni lázongás sem ismeretlen jelenség: a modern kori történelem legsúlyosabb világjárványa, az 1918-19-es spanyolnátha idején sem mindenkinek tetszett, hogy állami parancsra kell eltakarnia az arcát.

Alkotmányellenes, és különben is túl nőies

Az egy évszázaddal ezelőtti járványban a becslések szerint a világ akkori népességének a harmada fertőződött meg, a halálesetek számát 50 és 100 millió közé teszik. A korabeli orvostudománynak nem volt hatékony eszköze a járványt okozó H1N1 influenzavírus ellen. Amit viszont már akkor is meg tudtak tenni, azt meg is tették. Az Egyesült Államokban például boltokat és iskolákat zártak be, rendezvényeket tiltottak be, elkülönítették a fertőzötteket, és nem utolsó sorban ajánlották vagy kötelezővé tették a maszkviselést – és az igazi ellenállást ez utóbbi váltotta ki, nem a szigorú korlátozások.

Az amerikai közegészségügyi szolgálat szórólapokon javasolta a maszkviselést, a Vöröskereszt újsághirdetésben adott tippeket gézből készült maszk házi előállítására. Több állami egészségügyi hatóság saját kezdeményezést is indított a maszkviselés minél szélesebb körű elterjesztésére. Országszerte patrióta plakátok hirdették, hogy mindenkinek állampolgári kötelessége mások védelme érdekében maszkot hordani. Több helyen kötelezővé is tették a maszkokat, az ellenszegülőket pedig pénzbírsággal, sőt akár rövid börtönbüntetéssel is sújtották. A hatóságok azért is próbálták meg patrióta cselekedetnek beállítani a maszkviselést, mert a higiéniai fegyelem gyenge láncszemei a férfiak voltak, márpedig közülük többen túl femininnek tartották a maszkot, így az ő meggyőzésükhöz szükségesnek tűnt a maszkhordás megítélésének megváltoztatása. (A korabeli férfi higiéniát jól jellemzi, hogy a köpködés felfüggesztésére is külön plakátok buzdítottak.)

Egy maszkot viselő nővér és megelőzési tippek a Vöröskereszt korabeli újsághirdetésében.

Egy maszkot viselő nővér és megelőzési tippek a Vöröskereszt korabeli újsághirdetésében.

Fotó: U.S. National Library of Medicine/NIH

A kötelező maszkviselés elrendelésére irányuló próbálkozások azonban gyakran már a helyi törvényhozáson belül nagy ellenállásba ütköztek, és több helyen el is utasították az ilyen kezdeményezéseket. Portlandben például egy helyi tisztviselő autokrata és alkotmányellenes lépésnek nevezte a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/07/18/koronavirus_jarvany_spanyolnatha_1918_vilagjarvany_maszk_maszviseles_maszkhordas_tiltakozas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ezen a weboldalon megtapasztalhatja, mennyire magányos egy proton

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/07/26/ezen_a_weboldalon_megtapasztalhatja_mennyire_maganyos_egy_proton/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …