2023. február 1., szerdaMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
2023.02.01. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A kutyák meg tudják mutatni nekünk, amit akarnak, a malacok nem

Hirdetés

A kutyák meg tudják mutatni nekünk, amit akarnak, a malacok nem

Referenciális kommunikáció során a partner figyelmét a környezet egy adott elemére irányítjuk. Emberként ezt gyakran alkalmazzuk a nyelv (beszéd) és a gesztusok segítségével – például mikor rámutatunk egy vágyott dologra. Ez a viselkedés komoly tudományos figyelmet kapott az elmúlt években, és a kutatók számos fajt megvizsgáltak, hogy kiderítsék, vajon képesek-e megmutatni az embernek, amit szeretnének.

„A háziasított állatok különösen hajlamosak lehetnek arra, hogy ilyen formában kommunikáljanak az emberrel” – magyarázza Paula Pérez Fraga, az ELTE Etológia Tanszék Neuroetológiai Kutatócsoportjának doktorandusza, a cikk főszerzője.

Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy nem minden háziasított állat képes az ember figyelmét egy adott helyre irányítani. „A malacok valószínűleg nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ehhez a képességhez szükségesek.” – magyarázza Paula Pérez Fraga – Habár a kutyák kiemelkedőnek tekinthetőek az emberrel való kommunikáció terén, más fajok, mint például a lovak, a macskák, sőt még a kenguruk is képesek az emberrel való referenciális kommunikációra, és mindegyikük kommunikációjában fontos szereppel bírnak a vizuális jelzések. Ezzel szemben a malacokéban nem.

A kutatás a Scientific Reports folyóiratban jelent meg.

Hirdetés

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20230123-a-kutyak-meg-tudjak-mutatni-nekunk-amit-akarnak-a-malacok-nem.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Európa a vízi katasztrófa küszöbén áll

Európa a vízi katasztrófa küszöbén áll

Az elmúlt nyáron is megtapasztalt szárazság figyelmeztető jel volt, nem az első és nem is …