2020. november 30., hétfőMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A középkori királyok kézrátétellel gyógyítottak

Hirdetés

A középkori királyok kézrátétellel gyógyítottak

Hogyan tudták beadni a népnek az egykor élt királyok, hogy gyógyító erejük van? Ki segített nekik, hogy ez a nem éppen mindennapi szupererejük messze földön köztudott tény legyen az évszázadok alatt? Merthogy így alakult, és hiszik vagy sem, tényleg rengeteg beteg felépült a betegségéből, miután őméltósága megérintette őket. A nép swzemében nem volt humbug, hogy a királynak igenis gyógyító ereje van.

A középkorban élt a nép körében egy nagyon gyakori betegség, a görvélykór, latin nevén a skrofula. A 11. századtól egészen a 19. század elejéig az emberek makacsul hitték, hogy a francia és angol király képes egy mozdulattal elmulasztani a kórt.

A skrofula a nyaki mirigycsomók gyulladása, amely akár halálos kimenetelű is lehetett, a lefolyása pedig nagyon látványos volt. A betegségben szenvedő nyaka megduzzadt, az arcán pedig gennyedző kifolyások jelentek meg. A skrofula amúgy disznócskát jelent, az elnevezés onnan jön, hogy a görvélykóros beteg nyaka megvastagszik, úgy néz ki, mint a sertésnyak.

Hirdetés

De no para, ha ez a baj üti fel a fejét, mivel a király meggyógyít

Legalábbis Angliában és Franciaországban ezt a nézetet osztották az emberek. Majd jó pár száz év kellett hozzá, hogy megdőljön a korábbi kép. 1924-ben pedig jött egy tragikus sorsú történész, aki miközben társával, a másik francia sztárhistorikus, Lucien Febrve közreműködésével forradalmasítja a történetírást, és részt vesz az első világháborúban, egy nagyon részletes könyvben dolgozta fel a királyi csodaerő mágikus felépítésének és leomlásának történetét. A francia gazdaság- és társadalomtörténész, Marc Bloch műve magyarul Gyógyító királyok címmel jelent meg.

A középkorban a királyi gyógyítás tény, politikai valóság volt, amit a kisember realitásnak vett akkoriban.

Az elején nagyon egyszerű a képlet, az uralkodókat szentnek tartották, egyszerűen azért, mivel ők voltak a királyok.

GettyImages-463901175

Fotó: Print Collector/Getty Images

A nagy mutatványban pedig az egyház is partner volt, persze egy feltétellel, hogy a kisujjukat azért ők is rajta tudják tartani a dolgok menetén, a király erején, illetve a nép lelkén is. Azt mondták ugyanis, hogy a király csak egy isteni anyag közbenjárásával lesz képes gyógyítani. Így igazából a szentségüket a francia egyháztól kapták egy különleges olaj felkenése révén, amelyről úgy tartották, hogy egy galamb vagy maga a Szentlélek hozta le a földre akkor, amikor Remigius püspök megkoronázta Klodvigot.

A szokást a Capetingek kezdték, akik a Karoling uralkodóktól vették át az ország vezetését, és a kezdetek kezdetén még nem rendelkeztek erős legitimizációval. A csodatevő hatalom viszont nagy erőt jelentett az oligarcha babérokra törő földesurakkal szemben, akik időközönként fenyegették a király egyeduralmát.

A szokás később a Francia Királyságból terjed át Angliába, a francia királyokkal vetekedő Plantagenetek sem akartak lemaradni a francia királyok mögött. Ők is akkor fogadták a legtöbb beteget, amikor megerősítésre volt szükségük, amikor a dinasztia vereségek vagy egyéb szerencsétlenségek hatására épp válságidőszakot élt át.

Az angoloknál kicsit más volt az eredettörténet. A legenda szerint Thomas Beckett, akit három évvel halála után már szentté is avattak (1173), franciaországi száműzetése során kapta a Szent Szűztől az olajjal teli ampullát, hogy majd ezzel kenjék fel a II. Henrik után trónra lépő ötödik királyt, a sztori elvetésekor trónra lépő II. Edvárdot, akiről a legenda azt is megjövendölte, hogy ősétől eltérően „bölcs lesz, az egyház harcosa”.

I. Mária megérint egy skrofulás beteget

I. Mária megérint egy skrofulás beteget

Fotó: M S Lapthorn via Wikipedia

A királyi műtét

Az esemény során a király megérintette a beteget azon a helyen, ahol a duzzanat volt, majd alamizsnát osztott a nép között. Miközben már a térkijelölésben is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/10/19/kozepkor-kezratetel-gyogyitas-anglia-franciaorszag-marc-bloch/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A csecsemők és a kisgyerekek sokkal okosabbak, mint azt gondolnánk

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/11/27/a_csecsemok_es_a_kisgyerekek_sokkal_okosabbak_mint_az_gondolnank/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …