2020. július 11., szombatMa Nóra, Lili napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.11. Nóra, Lili Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A kötés és a kémkedés elválaszthatatlanok egymástól

Hirdetés

A kötés és a kémkedés elválaszthatatlanok egymástól

Az első világháború idején egy belgiumi kisvárosban, a vasúti sínek mellett lakó nagymama rendszeresen az ablakban üldögélve kötögetett. Eközben figyelte a megszálló német csapatoknak ellátmányt szállító vonatok közlekedését. Amikor elhaladt egy vonat, megváltoztatta a kötés mintázatát. Így, miután az elkészült pulóvert átadta a belga ellenállás egyik katonájának, a kötött szemekbe kódolt üzenetből megtudhatták, hogy mennyi ellátmány érkezett a frontra.

Hirdetés

A kötés és a kémkedés kapcsolata, hiába hangzik rendkívül bizarrul, valójában komoly múltra tekint vissza. A kötésmintákat kódolásra is használhatták, de a kötögető nénik jó álcául is szolgálhattak az ellenségről adatokat gyűjtő ellenállók és kémek számára. A gyakorlatról már az 1942-es kémtankönyv, a Guide to Codes and Signals is említést tesz.

A kötésmintában elhelyezett kódok a szteganográfiának nevezett rejtjelezés technikáját alkalmazták. Ilyenkor nem maga az üzenet kódolt (vagy legalábbis nem csak az), hanem azt valamilyen hétköznapinak, és ezért érdektelennek tűnő hordozón rejtik el. Például morze kódokat csempésznek egy ártatlannak tűnő képeslap sorai közé.

A kötés azért ideális médiuma a kódolt üzeneteknek, mert gyakorlatilag digitális szövegként is értelmezhető. Alapvetően két szemtípus létezik: a sima és a fordított. Mintha 1-esek és 0-k sorakoznának egymás után a sálon vagy a pulóveren. Az avatatlan szem észre sem veszi őket, de aki ért a kötéshez, az ugyanúgy olvashatja őket, akár a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/03/23/a_kotes_es_a_kemkedes_elvalaszthatatlanok_egymastol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy brazíliai termeszkolónia nagyobb területet foglal el, mint egész Anglia

Egy brazíliai termeszkolónia nagyobb területet foglal el, mint egész Anglia

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …