2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A király, akinek „Halál a királyokra!” volt a mellkasára tetoválva

Hirdetés

A király, akinek „Halál a királyokra!” volt a mellkasára tetoválva

A nagyvárosi pezsgéstől messze fekvő kisváros polgári családjába született Jean Baptiste Jules Bernadotte édesapja korai halála miatt, kényszerből lépett be a francia hadseregbe, amelynek hamarosan marsallja lett. Ebből a pozícióból választották meg svéd királynak, amelyet francia császárként Napóleon is támogatott. Röviddel később, legyőzve lelkiismeretét, új hazája érdekeit szem előtt tartva hadat üzent Napóleonnak, és jelentős mértékben hozzájárult bukásához. De a történet igazi csattanója csak halála után következett.

Jean Baptiste Jules Bernadotte

Jean Baptiste Jules Bernadotte

Fotó: Bildagentur-online / Getty Images Hungary

Hirdetés

Üstökösszerű karriert nehéz békeidőben befutni. Az állandóság, a stabilitás nem kedveznek a kockázatvállalásnak és a merész döntéseknek. Persze ezzel is lehet vitatkozni, de ha az ember megnézi, milyen gazdag környezetből indult Elon Musk, hogy Bill Gates, vagy éppen Mark Zuckerberg milyen könyörtelenséggel vásárolta fel, szorította ki, járatta le vetélytársait, ráadásul mindannyiuk egy-egy forradalmi technológiai változás hajnalán, rögtön szembeötlik a fenti mondás általános igazsága. Egy felfordulás, egy háború, egy forradalom azonban még a technológiai újításoknál is jobb lehetőségeket kínál. Tökéletes példa erre a napóleoni háborúk, a névadóéhoz hasonló üstökösszerű pályát befutó alakja: Jean Baptiste Jules Bernadotte. Persze manapság kevesen ismerik, a francia köztársaság, később császárság marsallját, azonban sokkal inkább ismert Svédország és Norvégia királyaként, XIV. Károly Jánosként.

Bernadotte 1763-ban született a Pirenneusok lábánál fekvő Pau városában. A helyi ügyész fiaazonban édesapja korai halála miatt kénytelen volt feladni éppen csak induló ügyvédi karrierjét, és 17 éves korában belépett a királyi hadseregbe. Katonai végzettség nélkül a tehetséges, és a korabeliek szerint vonzó külsejű Jean Baptiste hamar megkapta a  belle-jambe (csinos, jó kinézetű) jelzőt és az őrmesteri előléptetést.Érdekes módon festményei egy kerek arcú, nagy és távol ülő szemekkel, valamint kifejezetten sasorral rendelkező férfit ábrázolnak, aki meglehetősen távol áll korunk férfi-szépségideáljától.

A francia forradalom elsodorta a korábban szinte kizárólag nemesekből álló tisztikart, és megnyílt az út a tehetséges, de alacsonyabb származású emberek előtt. Egyértelmű katonai erényei miatt felettesei és emberei is kedvelték, így alig négy év alatt Bernadotte-ból tábornok lett, az ehhez szükséges alezredesi és ezredesi előléptetését igazi forradalmi módon az alatta szolgáló katonák szavazták meg. Bár tagja volt a radikális jakobinus körnek, nem keverte a politikát választott hivatásával, így a jakobinusok bukásának évében,1794-ben is volt alkalma tábornokként több csatában kitüntetni magát.

Az addigra már népszerű generálist 1797-ben küldték Napóleon után Itáliába, névleg erősítésként, de egyben a népszerű hadvezér ellenőrzésére. Bernadotte komolyan vette a szerepét, és szinte azonnal sikerült is összevesznie Napóleon jobbkezével, Berthier-vel. Kettejük rossz viszonya sokáig megmaradt, de a hamarosan bécsi nagykövetté kinevezett tábornok közel maradt az üstökösszerű karriert befutó korzikaihoz. Kapcsolatuk még közelibbé vált, amikor a tábornok elvette feleségül Désirée Claryt. Clary nemcsak a legidősebb Bonaparte fivér, Joseph feleségének húga volt, hanem pár évvel korábban a nagy Napóleon jegyese is. 

A népszerű Bernadotte nem akadályozta meg, igaz, a felkérés ellenére nem is támogatta Napóleon 1799-es államcsínyét. Bár a puccs után rövid ideig hadügyminiszter is volt, a politikai áskálódásban járatlan tábornok 

a sajtóból tudta meg, hogy beadta lemondását.

Napóleon azonban sok mindent megtett, hogy a közismerten szélsőséges republikánus tiszt támogatását a magáénak tudhassa. Hamarosan a királypárti érzelmeiről híres Vendée újabb felkelésének leverését kapta feladatul, amit sikerrel teljesített 1801-ben, alig másfél év alatt. Ezután az egyetlen, sajátjához hasonló katonai hírnévvel rendelkező tábornokot Napóleon elhalmozta lehetőségekkel és pozíciókkal, de így vagy úgy, egyik sem valósult meg. Az 1804-ben kikiáltott Francia Császárság elsőként kinevezett 14 marsallja között Bernadotte-ot is ott találjuk, így az 1805-ben kirobbant ellenségeskedésben magától értetődően jelentős szerepet játszott. Ott volt a győztes austerlitzi csatában, és érdemeiért a Ponte Corvo hercege címet kapta. Mondjuk a nápolyi terület korábban a pápához tartozott, de a makacsul ellenkező egyházi vezető megbüntetésére ideálisnak tűnt a csere.

1806-ban, rövid északnémet helytartói ténykedés után, újból a csatamezőn találjuk, de ezúttal magával Napóleonnal került összetűzésbe, amikor saját és mások tévedéseinek eredőjeként nem ért oda a poroszok megsemmisülésével végződő Jéna/Auerstädt kettős csatába. Hamarosan súlyos sérülést szenvedett […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/05/27/halal-a-kiralyokra—volt-tetovalva-a-kiraly-mellkasara-bernadotte-svedorszag-napoleon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Hadat üzent a dolmányos varjaknak a Budavári Önkormányzat, méghozzá különös módon: egész egyszerűen kitiltják őket …