2020. október 24., szombatMa Salamon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.24. Salamon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A keveset pislogó kisbabák titka

A keveset pislogó kisbabák titka

Számos tanulmány ír arról, hogy egy felnőtt átlagosan tizenötször pislog egy perc alatt. Az újszülöttek és a csecsemők azonban sokkal ritkábban pislognak: percenként csak néhányszor, vannak babák, akik pedig alig egyszer.

Kutatók szerint a jelenség hátterében a babák agyi dopamin-rendszerének különleges fejlődése áll.

Leigh Bacher, a New York-i Állami Egyetem pszichológia professzora szerint

A piciknél két-három pislogás a percenkénti átlag, ami kifejezetten alacsony.

Ez elsőre furcsa viselkedésnek tűnhet, de a kutatók úgy vélik, hogy a csecsemők pislogása rendkívül összetett folyamat, aminek vizsgálata betekintést engedhet az apró kisemberek alig ismert agyműködésébe és -fejlődésébe.

Dopamin és pislogás

Az idegrendszert jórészt az idegsejtek (neuronok) építik fel. Ezek a sejtek speciális anyagok, a neurotranszmitterek segítségével kommunikálnak egymással az idegrendszeren belül, így az agyban is. Az idegrendszer pontosan és teljes egységként azért képes feladatokat (például olvasás, mozgás) végezni, mert az idegsejtek közti kommunikáció összehangolt, precíz és folyamatos.

Az egyik legfontosabb neurotranszmitter molekula a dopamin. Leginkább serkentő hatásai vannak. Növeli a vérnyomást és a pulzust, szerepe van a jutalmazási és öröm érzetek kialakulásában, az étvágy és a szexuális vágy fokozásában, a társasági viselkedés erősítésében. Nagyon nagy szerepe van az emlékezésben, a figyelem és a koncentráció mértéke tőle függ.

A DOPAMIN SPONTÁN ÉS AKARATLAGOS MOZGÁSOK ÖSSZEHANGOLÁSÁBAN IS SEGÉDKEZIK, ILYEN A PISLOGÁS IS.

Úgy tűnik, hogy a csecsemők pislogása az agyukban termelődő dopamin-rendszerrel van összefüggésben, ezért annak tanulmányozása elvezethet minket a kicsik pislogási szokásainak megértéséhez is.

A kutatók alapötletét az adta, hogy a dopamin szintje számos idegrendszeri és pszichés betegségben, illetve azok kezelésében fontos szerepet játszik és

A DOPAMIN SZINTJÉNEK VÁLTOZÁSA A PISLOGÁS GYAKORISÁGÁT IS BEFOLYÁSOLTA.

A skizofréniában szenvedők dopaminszintje sokszor túlságosan magas, ezért gyakrabban pislognak. Ezzel szemben a Parkinson-kórban, melyet a dopamint termelő idegsejtek halála okoz, a pislogásszám jelentősen csökken. Ezekben az esetekben csak a dopaminszint gyógyszeres kezelése állítja helyre a pislogási arányt.

Mivel a dopamin feladatai között szerepel a mozgások koordinálása, a tanulási képességek szabályozása és a motiváció felébresztése és szinten tartása, a csecsemők pislogási arányának precíz élettani háttere felfedheti dopaminrendszerük fejlődésének titkát, és talán még a csecsemők idegrendszerének egyéni különbségeit is meg tudná magyarázni. Nagyon fontos a viselkedési jellemzők háttereként is tanulmányozni a neurotranszmittert

– mondta Bacher.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/09/29/miert_pislognak_keveset_a_babak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Aszteroida közeledik, az amerikai elnökválasztás előtt érheti el a Földet

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/10/19/nagyon_gyorsan_erkezo_aszteroida_vezeti_be_az_amerikai_elnokvalasztas_napjat/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …