2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A kényelem fogságában, avagy szabad-e mindennap sportcipőben járni?

Hirdetés

A kényelem fogságában, avagy szabad-e mindennap sportcipőben járni?

Ahogy a hátizsákok, úgy terjedtek el a sport– és tornacipők is az elmúlt évek alatt minden korosztály körében. Lassan az a ciki, aki nem tornacipőben jár, pedig néhány évvel ezelőtt a sikk és a sportcipő kifejezések egymás közelében sem állhattak volna. De mára már az első osztályú brit etikett-tanácsadó cég, a Debrett’s is jóváhagyta a sportcipőket az elegáns, társasági összejövetelekre. Vajon az egyre inkább terjedő igénytelenségnek tudható be, vagy a kényelem térhódításának? A reklámok és a sztárok biztos támogatói a trendnek, de vajon jó-e, ha egész nap egy kényelmes sportcipőben nyomulunk?

GettyImages-147945057

Fotó: Richard Newstead / Getty Images Hungary

A sportos ruházat térhódításával és a pandémia kényelemre törekvésével egyenesen nyílt meg az út a sneakerek előtt. A cipők amúgy is az online luxuspiac legnagyobb szeletét teszik ki, ezen belül a tornacipők kiemelt helyen állnak. A Guccitól a Balenciagáig nagy divatmárkák diktálják a tempót a luxustornacipők piacán.

Hirdetés

Kis tornacsuka-történet

A legkorábbi sportcipőket a John Boyd Dunlop által alapított The Liverpool Rubber Company készítette az 1830-as években. Dunlop felfedezte, hogy lehet a vászon felsőrészeket gumitalppal rögzíteni, ezeket a cipőket a viktoriánus tengerparti promenádok alkalmával hordták. 

Adi Dassler a húszas években Németországban alapította a „Gebrüder Dassler Schuhfabrik” céget, amelyet 1949–ben Adidasra kereszteltek. A márka megalkotta az első futócipőt teljes bőrtalppal és kézzel készített tüskékkel, ezt viselte Jessie Owens a berlini olimpián.

A Nike Bill Bowerman és Phil Knight nevéhez fűződik, akik sikeresen meglovagolták a hetvenes években Amerikában hódító joggingőrületet, így a cég nagy sikere egy futócipő lett, a párnázott Cortez – amit mellesleg Tom Hanks is viselt a Forrest Gumpban.

A hetvenes években indult hódító útjára az Adidas Samba, amely teremfocihoz készült, de bőr felsőrészével, velúrrészleteivel hamar begyűrűzött az utcai divatba is. A nyolcvanas években a márka bevonult a popkulturális szimbólumok közé, amikor a Run-DMC kiadta a <a href="https://www.youtube.com/watch?v=JNua1lFDuDI" id="hyperlink_a75e0908e7e86e6bbac964f51bf6b4d3" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2023/03/31/sport-cipo-torna-cipo-converse-nike-adidas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Vajna Zoltán

Meghalt Vajna Zoltán

Vajna Zoltánt május 27-én érte a halál. A tudós 1928-ban született Kolozsváron. Gimnáziumi tanulmányait szintén Kolozsváron …