2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A japánoknak is volt Schindler-listájuk, méghozzá kettő is

Hirdetés

A japánoknak is volt Schindler-listájuk, méghozzá kettő is

Sokan ismerik Steven Spielberg hét Oscar-díjjal kitüntetett filmjét, a Schindler listáját, amely Oscar Schindler német gyártulajdonos történetét dolgozza fel. A II. világháború idején az üzletember 1200 zsidót mentett meg a haláltól azzal, hogy lengyelországi lőszer- és edénygyáraiban alkalmazta őket.

Jelenet a Schindler listája című filmből

Jelenet a Schindler listája című filmből

Fotó: UIP-Duna Film

Jóval kevesebben tudnak a japán Szugihara Csiune-ról, a „japán Schindlerről”, aki 6000 zsidót menekített ki a litván japán konzulátuson keresztül a nácik által ellenőrzött Európából 1940 nyarán. Pedig csak hat hétig teljesített diplomáciai szolgálatot, ezalatt azonban következetesen megszegte főnökei utasításait, és több ezer vízumot adott ki a menekülteknek, hogy Japánba utazzanak.

Hirdetés

Még nála is kevesebben hallhattak Higucsi Kiicsiróról, a II. világháborús japán császári hadsereg altábornagyáról, a másik “japán Schindlerről”. Neve jószerivel csak Japánban és a zsidó közösségekben ismert, a világ más részén alig. Annak ellenére hogy több mint 20 ezer (!) zsidónak segített elmenekülni a háborúban.

Hogy eddig elkerülte a széles körű ismeretség, annak oka az lehet, hogy neve csak most került be a a Jeruzsálemi Zsidó Nemzeti Alap zsidó népet segítők Aranykönyvébe. 

Kérdés viszont, hogy miért érzett ennyire együtt a zsidósággal? Japán létére miért dolgozott fáradhatatlanul megmentésükön?

Nemrég megjelent emlékirataiban erről meglehetősen érzelmes képet fest.

Mi motiválta?

Pályáját az orosz Vlagyivosztokba kezdte, ahol „erős kapcsolatokat alakított ki” fiatal zsidókkal. Majd 1925-ben áttette székhelyét Varsóba, ahol megismerkedett a zsidókat övező diszkriminációval. A grúz Tbilisziben pedig egy idős zsidó játékbolt tulajdonos mesélt neki a zsidók üldözéséről, aki a japán császárt és a toleráns japán embereket „a zsidó emberek megmentőjének nevezte”. 1937-ben rövid ideig Németországban nézett körül, ahol, “erős aggodalommal figyelte” a terjedő náci […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/09/26/ket-japan-schindler-is-volt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kigyulladó nadrágok tartották rettegésben Új-Zélandot

Kigyulladó nadrágok tartották rettegésben Új-Zélandot

Az 1930-as években furcsa félelemhullám söpört végig Új-Zéland farmerein. A mezőgazdaságban dolgozók nadrágjai minden előjel …