2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A Hold felderítetlen oldaláról származó kőzetmintákkal tért vissza a Földre a kínai űrszonda

Hirdetés

A Hold felderítetlen oldaláról származó kőzetmintákkal tért vissza a Földre a kínai űrszonda

Kína holdszondája visszatért a Földre a Hold még felderítetlen oldaláról származó kőzetmintákkal. A Csang’e-6 kedden landolt a Belső-Mongólia sivatagában egy közel két hónapos küldetés után – írja a BBC.

Kína legutóbb 2020 decemberében hozott kőzetmintákat a Hold Föld felé forduló oldaláról. A mostani küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

A túlsó oldal elérése technikailag kihívást jelent a távolsága, valamint az óriási kráterekből és kevés sík felszínből álló nehéz terepe miatt.

Hirdetés

A kutatókat azért érdekli ez a kevésbé kutatott oldal, mert remélhetőleg jégnyomokat tartalmazhat, amelyekből víz, oxigén és hidrogén nyerhető, és úgy vélik, a minták elemzése sok újdonsággal szolgálhat a Hold keletkezésével kapcsolatban.

A szonda 2,5 milliárd éves vulkanikus kőzeteket hozott magával, de a minták korai meteoritbecsapódások nyomait is viselhetik, amiből

a Naprendszer kialakulásáról is következtetéseket lehet majd levonni.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/06/25/kina-urkutatas-urszonda-hold-kozet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felszín alatti barlangot találtak a Holdon

Egy barlang felfedezésekor a Földön szinte már fel sem kapjuk a fejünket, azonban ha mindezt …