2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A háztetőkre kergették az Állatkert egyik példányát

Hirdetés

A háztetőkre kergették az Állatkert egyik példányát

A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország legrégebbi és a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje. A Városligetben található 18,4 hektáros park túlélt kiegyezést, háborúkat, rendszerváltásokat és 1986 óta természetvédelmi terület.

Az 1866 augusztus 9-én megnyíló Állatkert első beszerzett állatai között volt tizenhét majom, kenguru, emu, darvak, papagájok, amik a nyitás előtt egy bő héttel érkeztek az állatparkba, ráadásul az egyikkel kis gond is adódott, ahogy egy korabeli újságcikk megírta, „Midőn az állatokat a múlt hétfőn Budáról Pestre szállították át, egy zöld papagáj, nyakán hamvas gyűrűvel, kalitkájából elröpült, s az állatseregletet követő utczai ficzkók lármájától megijedve fölmenekült a háztetőkre; aki elfogta volna, nagyon lekötelezné az állatkert igazgatóságát, ha visszavinné.”

A Zoohoz kapcsolódó érdekesség egyike, hogy a nyelvújítás korabeli állatnevek némileg eltérnek a mai megnevezésektől, például a kapucinus majmot kucsföd néven emlegették, a szerecsenmaki fekete rémke volt, a rénszarvas iramszarvas, a Bennett-kenguru Benettiféle ugrány.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/08/09/allatkert-szueltesnap-kviz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Az 5,4 grammos mintát a Hajabusza–2 szonda gyűjtötte a Ryugu aszteroidáról. Az elemzést a Science …