2020. július 10., péntekMa Lukrécia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2020.07.10. Lukrécia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A gyilkos, akit a mellkasából kinőtt ikertestvére mentett meg az akasztófától

Hirdetés

A gyilkos, akit a mellkasából kinőtt ikertestvére mentett meg az akasztófától

Több évszázada foglalkoztatja a testi deformitások és az igazságszolgáltatás morbid vonatkozásai iránt érdeklődőket, hogy ha egy sziámi ikerpár egyik tagja bűncselekményt követ el, akkor lehet-e az ártatlan ikertestvérét is büntetni azzal, hogy a gyilkost börtönbe zárják vagy kivégzik. Sőt, az is felmerült, hogy felelősségre kellene-e vonni őket bigámiáért, ha két külön feleséggel házasodnak össze.

Nos, a rövid válasz az, hogy nem tudni. Ilyen esetekre szinte sehol a világon nem hoztak konkrét törvényt. A sziámi ikrek az élve születések 5 milliomod részét teszik ki, és jelentős részük nem éri meg a felnőttkort. Akik mégis, általában meglehetősen korlátozott és rövid életet kényszerülnek élni, és állandóan szem előtt vannak, vagyis praktikusan nincs alkalmuk bűncselekményt elkövetni.

Összesen két olyan sziámi ikerpár ismert, akik egyik tagja szabálysértést vagy bűncselekményt követett el, és a bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy az ártatlan fél büntethető-e. A húszas években élt New Yorkban és Manilában egy filippínó sziámi ikerpár, Lucio és Simplicio Godina. Az Egyesült Államokban cirkuszokban, mutatványosok előadásaiban léptek föl (akkor még nagy divat volt a törpéket, óriásokat, szakállas nőket és más, az átlagostól eltérő testi jellegzetességekkel bíró embereket bemutató freak show-k látogatása). Zenekarban is szaxofonoztak és trombitáltak, illetve külön látványosság volt, amikor feleségeikkel táncoltak. A feleségeik egypetéjű ikrek voltak.

A Godina ikrek zenekarukkal koncerteznek

Hirdetés

A Godina ikrek zenekarukkal koncerteznek

Fotó: Wikipedia

Lucio megtanult autót vezetni, de azért profinak nem volt mondható ebben. Többször is balesetet okozott, illetve veszélyeztetett másokat, de egyszer sem ítélték el. 1925-ben Manilában egy szekeret tarolt le, majd néhány évvel később már az Egyesült Államokban kanyarodott balra hajmeresztően. Mindkét esetben szabadon távozhatott (távozhattak) a bíróságról, mert a bíró nem tudott mit kezdeni a hozzá nőtt ikertestvére büntethetőségével.

Együtt jóban-rosszban

A Godina testvéreknél azonban a maguk korában sokkal nagyobb hírnévre tettek szert a Colloredo testvérek, Lazarus és Johannes. 1617-ben születtek Genovában, és szélsőségesen eltérő mértékben fejlett testtel rendelkeztek. Lazarus gyakorlatilag ép volt, de mellkasából mintegy kinőtt ikertestvére, Johannes, aki szinte csak felsőtesttel és egy csökevényes lábbal rendelkezett. Fejét képtelen volt felemelni, és a szemeit sem tudta kinyitni. Az ilyen, rendkívül aszimmetrikusan fejlett sziámi ikerpár kisebbik tagját időnként parazita ikernek is nevezik.

<img id="kep_szerkfoto_image_33527242" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3352/33527/335272/33527242_49ba725b2647f5564b24f7f9514c02ec_wm.png" alt="A Colloredo ikrek fiatal kori portréja" data-image_width="300" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/06/20/lazarus_colloredo_a_gyilkos_akit_a_mellkasabol_kinott_ikertestvere_mentett_meg_az_akasztofatol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az amerikaiak, a kozákok és a németek együtt mentették meg a lipicai ménest

Az amerikaiak, a kozákok és a németek együtt mentették meg a lipicai ménest

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …