2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A génmódosított tehén lehet a cukorbetegek nagy reménye

Hirdetés

A génmódosított tehén lehet a cukorbetegek nagy reménye

A Biotechnology Journal című folyóiratban nem rég megjelent tanulmány szerint kutatók létrehoztak egy genetikailag módosított tehenet, amely képes emberi inzulint termelni a tejében. Ezzel ő lett a világ első ilyen teljesítményre képes transzgenikus tehene – írja az IFL Science.

Bár még messze van, de a kutatók remélik, hogy mindez megnyitja az ajtókat a fenntartható inzulintermelés előtt.

Egyelőre ez az eredmény csak a koncepció bizonyítékát jelenti, de további teszteléssel és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jóváhagyásával ez a módszer a jelenlegi inzulintermelési módszerekkel vetekedhet, amelyekben genetikailag módosított élesztőt és baktériumokat használnak.

Hirdetés

A természet az emlőmirigyet úgy tervezte, hogy az nagyon-nagyon hatékonyan állítson elő fehérjét. Ezt a rendszert kihasználva olyan fehérjét állíthatunk elő, amely világszerte emberek százmillióin segíthet

– mondta Matt Wheeler professzor, a tanulmány vezető szerzője.

Mindehhez a kutatók egy transzgenikus tehenet hoztak létre úgy, hogy 10 tehénembrióba beillesztették a proinzulint kódoló emberi DNS egy szakaszát. (A proinzulin egy molekula, amelyből a C-peptid lehasadásával jön létre az inzulin.)

Ezeket a módosított embriókat ezután normál tehenek méhébe ültették be, amelyek közül az egyik élő, transzgenikus borjút szült.

Annak ellenére, hogy a tehenet nehéz volt teherbe ejteni, miután elérte az ivarérettséget, a csapat hormonok segítségével képes volt a laktációt előidézni. Ez kisebb mennyiségű tejet eredményezett, mint ami a vemhesség után keletkezne, de az a tej, amit termelt, emberi proinzulint és a csapat […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/03/20/kutatas-genetikailag-modositott-eloleny-tehen-tej-inzulin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meglepő dolgok derültek ki az Alzheimer-kór okairól egy új kutatásból

Az Alzheimer-kór, a demencia egyik típusa, jelenleg világszerte mintegy 50 millió embert érint, és ez …