2022. december 9., péntekMa Natália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.12.09. Natália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A gabonapehely és a pizza is olyan függőséget okozhat, mint a cigi vagy egyes drogok

Hirdetés

A gabonapehely és a pizza is olyan függőséget okozhat, mint a cigi vagy egyes drogok

A kábítószerek és a cigaretta káros hatásairól már megannyiszor hallhattunk. A megelőzési törekvések és a használók számának csökkentése érdekében létrehozott alternatívák mellett nagy az egyetértés abban, hogy az ezek által okozott függőség rendkívül káros lehet az emberi szervezetre.

A Föld lakosságának növekedése és az emiatt tömeggyártás alá került élelmiszerek azonban legalább ilyen károsak lehetnek, a túlzottan feldolgozott ételek és alapanyagok miatt ugyanis ugyanazt a hatást érhetik el, mint a tiltott és/vagy károsnak kikiáltott szerek.

Emiatt talán nem is meglepő, hogy az ezt kutató tudósok szerint az olyan termékek, mint a fánk, a nagy mennyiségű cukorral és ízfokozóval ellátott péksütemények és gabonapelyhek, valamint a gyorsfagyasztott pizza is megfelel azoknak a hivatalos kritériumoknak, amelyek miatt a cigarettát drognak minősítették az 1990-es években. Ezek közé tartozik a kényszeres használat és a hangulatmódosító hatások előidézése az agyban, valamint olyan tulajdonságok és összetevők, amelyek erősítik a függőséget, vagy kiváltják a fogyasztás iránti vágyat.

Ennek ellenére természetesen nem kell egyből a bíróságra futni, ha az egyik családtagunk meglepetésből néhány fánkkal dobná fel a reggelt, azonban érdemes odafigyelni arra, mennyit és milyen sűrűn fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből.

Hirdetés

Ugyanis a túlságosan feldolgozott élelmiszerek – mint az ízesített szénsavas italok, a csipszek, péksütemények és cukorkák – nagy mennyiségű nem természetes ízesítőt, tartósítószert és édesítőszert tartalmaznak. Rövid távon ugyan a kedvünkre tesznek, hiszen ezek a tulajdonságok adják a finom ízüket, magas a kalória-, zsír-, cukor- vagy sótartalmuk, így növelik az elhízás és más krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Így ezek az ételek – mivel […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/11/16/feldolgozott-elelmiszer-fuggoseg-egeszseg-kockazat-dohanyzas-drogok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Középkori temetőt találtak egy magyar bányában

A nagyjából kéthektáros területen a régészek három hónapig végeztek megelőző feltárásokat a bánya bővítése miatt …