2023. október 2., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A fakitermelés és a mezőgazdaság terjedése világszerte szétdarabolja az erdőket

A fakitermelés és a mezőgazdaság terjedése világszerte szétdarabolja az erdőket

Ahogy a fakitermelés és a mezőgazdaság terjedése szétdarabolja az erdőket világszerte, vannak állatok melyekre rosszul fog hatni, míg mások képesek alkalmazkodni. Azonban az, hogy az egyes fajok reakciója hogy változik sok faktortól függ, mint például az táplálkozásuk, a helyi környezet, és hogy milyen könnyen kelnek át a természetes élőhelyek megmaradó foltjai közti hézagokon.

A kutatások korábban megfigyelték, hogy a madarak érzékenysége az erdő szétesésére változik a földrajzi szélességgel, a magasabb földrajzi szélességeken jobban képesek megbirkózni. A vezető elmélet az volt, hogy a magasabb földrajzi szélességen lévő erdők keresztülmentek egy kihalási szűrőn, ami azt jelenti, hogy mivel a táj hosszabb ideig degradálódott (például az eljegesedés miatt) a kevésbé reziliens madarak már kihaltak.

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20230530-erdo.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Még több állat került a kihalás szélére

Még több állat került a kihalás szélére

Hiába az erőfeszítések, az állatok kihalása a briteknél is (ahogy feltehetőleg mindenhol) intenzívebb ütemben zajlik, …