2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A csupasz test nem kiváltság, bármikor beszőrösödhetünk

Hirdetés

A csupasz test nem kiváltság, bármikor beszőrösödhetünk

Ismerjük azt a franciásan hangzó mondókat, hogy pápül ápádo lábásző lekopottdemá nő? Akkor tudjuk, hogy magyarul van, és annyit jelent, pap ül a padon, lábán szőr, lekopott, de már nő. Nő, de nem sokáig, az embernek ugyanis valami rejtélyes okból már szinte alig van szőr a testén – bár ehhez a kozmetikusoknak is lenne egy-két szava. Ez a rövid szőrű kis szőrbozont, amivel még néhány férfi büszkélkedhet – és mivel már ők is epilálnak, valóban nincsenek sokan –, nevetséges egy medve vagy orangután szemében, és vakarhatják is a fejüket, miközben azon töprengenek: mi ez a kis „izé”?

Ódivatú lett

A szőrme viselése az emlősök jellemzője, komoly trend volt az ősemberek között, de aztán kiment nálunk a divatból, egyszerűen azért, mert nem volt szükségünk rá. De nem az ember az egyetlen faj, amelyik elveszítette gyapjas bundáját. 62 különböző emlősfaj, vagyis közel 20 ezer kódoló gén és 350 ezer szabályozó gén elemzésével Amanda Kowalczyk genetikus és csapata azonosított egy mechanizmust e sajátosság eredetére. 

Ha az evolúció feleslegessé teszi a szőrt, az ezt érintő gének másodlagossá válnak, és a szervezet nem termel olyan típusú szőrt, mint korábban.

Hirdetés

Az emlősök esetében változatos okokra vezethető vissza a szőr elvesztése. Az elefántoknál például a meleg koptatta le, a rozmároknál a gyorsabb vízi mozgás tette indokolatlanná. Az ember szőrének eltűnése mögött egyrészt a feleslegesség áll: a hőszabályozás szerepét a ruhák vették át idővel, másrészt a paraziták száma is csökkent a szőr eltűnésével.

Sarah Millar, a Pennsylvaniai Egyetem Orvostudományi Karának bőrgyógyászprofesszora szerint

a szőrvesztés praktikus okai között az is szerepel, hogy ha szőrösek a leghasznosabb testrészeink, például a kezünk, akkor nehezebben ragadjuk meg a dolgokat, ezért veszthették el őseink a tenyér- és csuklószőrt.  

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/01/29/szor-evolucio-gen-dns/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bizarr időtükrözést valósítottak meg elektromágneses hullámokkal

Ahhoz vagyunk szokva, hogy amikor tükörbe nézünk, az arcunk néz vissza ránk. A tükörképünk elektromágneses …