2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A csendes gyilkos, ami a házi kedvencek vesztét okozza

Hirdetés

A csendes gyilkos, ami a házi kedvencek vesztét okozza

A legtöbb állattartó nevében beszélhetek, amikor azt állítom, a macska vagy a kutya nem pusztán egy állat, hanem családtag. Szerencsére már egyre többen fordítanak időt és energiát a nevelésükre, és tekintik őket egyenrangú félnek. Azonban hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról a tényről, hogy velünk együtt ők is halandóak, és ugyanúgy megkörnyékezhetik őket a betegségek, mint minket.

Bár sejtjük, hogy egyszer eljön majd az a pillanat, amitől a legjobban félünk, de sokszor csak elhessegetjük a gondolatot, mondván, az odébb van még. Holott a háziállatok esetében olyan kórok is előfordulnak, amelyeket ránézésre nem lehet megállapítani, hanem rendszeres állatorvosi vizsgálatok útján csíphetők csak nyakon, ezzel meghosszabbítva az állat életét. A macskákat és kutyákat is érintő vesebetegség egy az említett kórok közül, és ha nem fedezzük fel időben, megkeserítheti kedvencünk életét. Illetve a gazdi napjait is, aki csak sejtheti, de biztos nem lehet abban, hogy egyrészt eleget tesz-e a macskájáért vagy kutyájáért, másrészt megkönnyíti-e vele egyáltalán az életét. A felelős állattartóknak ugyanis csak egy dolog fontos: hogy a kedvencüknek jól legyen.

Figyelni kell a tünetekre

Bár friss még az élmény, de egykori macskatulajdonosként saját tapasztalatból mondhatom, hogy rendkívül nehéz felismerni a vesebetegséget a cicák esetében. Nyilván az ember ismeri annyira a saját házi kedvencét, hogy tisztában van a szokásaival, a mindennapjaival, de még így sem könnyű kiszűrni az esetleges változásokat. Sok vízivással, ezzel együtt járó gyakori vizeletürítéssel és fogyással kezdődött minden. Bár már az első kettőnek gyanúsnak kellett volna lennie – utólag okosabb az ember –, de a drasztikus fogyás volt az főképp, ami azt mutatta, hogy valami nincs rendben az idős cicával. 

Hirdetés

Az állatorvos vérvételt javasolt, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, mi zajlik a szervezetében, mivel a macskák mesterei annak, hogy elrejtsék a problémáikat. Az eredmény láttán, hallatán pedig mindannyiunk eszeveszett aggódásba kezdett. Krónikus veseelégtelenség és annak következtében kialakult vérszegénység volt a diagnózis, ami annyit takart, hogy már legalább hetven százalékban nem működtek a veséi. Hogy minél hosszabb életű legyen a kisállat, azt javasolták, fogjuk diétára, tehát kíméljük meg a veséket, hogy a még épen maradt részek végezhessék a feladatukat. Ennek érdekében csökkentett foszfor- és fehérjetartalmú tápra kellett átállni. A vesebeteg macskák ugyanakkor híresek arról, hogy étvágytalanok, így nem egyszerű a korábban megszokott tápról átszoktatni őket az újra. Ahogy lelkileg a gazdinak is megterhelő látni a kunyeráló állatot, aki hozzászokott ahhoz, hogy minden étkezésnél csurran-cseppen neki egy-két falat, aminek ezzel vége szakad. 

GettyImages-629404285 (1)

Fotó: BSIP/Universal Images Group via Getty Images

Az állatorvosi rendelőkben, illetve egyes internetes oldalakon megvásárolható, speciálisan vesebeteg macskáknak való tápokat sok esetben ráadásul az állat is hamar megunja. Ez történt a mi esetünkben is, hol egyiket, hol másikat fogyasztotta szívesebben, de láttuk az eredményét. Magára szedett pár kilót, már nem vizelt olyan gyakran, így volt ok az örömre.

A pár hónapra rá következő kontroll viszont ismét letaglózó volt.

Bár a vérképe tökéletes, de a vesefunkciója még a korábbinál is rosszabb lett, pedig a diéta miatt javulnia kellett volna. A vizeletvizsgálatot (alomba piszkító macskáknál az almot a tálból kiszedve lehet vizeletet szerezni tőlük, mivel alom nélkül is az alomtálcába ürítenek) követően derült ki, hogy gyulladásban lehetnek a veséi, amit egy nyolcnapos antibiotikum-kúra követett. A gyógyszert összetörve, fecskendővel kellett a szájába nyomni, ami már önmagában egy tortúra volt, hiszen egy állattartó sem fogja le szívesen a házi kedvencét, még ha ez azon okból kifolyólag is történik, hogy segítsen rajta.

A kúra mellett egy ultrahangvizsgálatot is el kellett végezni, ahol az állatorvos megvizsgálta, külsőre hogyan festenek a veséi, illetve a húgyhólyaga. Bár az egyik vesén már volt jele némi vesemedence-tágulatnak, a másikat rendben találta, így megkönnyebbülten vettük tudomásul, hogy a következő kontrollra csak fél év múlva kerül majd sor. 

Ekkor még meg sem fordult a fejemben, hogy egy hónappal később már őt fogom siratni. Az állapota egyik napról a másikra fordult rosszra. Nem evett, nem ivott, lefogyott, kedvetlen volt. Olyan pehelykönnyű lett, mintha egy plüsst tartottam volna a kezemben. Az állatorvos infúziós kúrát írt elő, mivel kiszáradás fenyegette, abban bíztunk, hogy újult erőre kap, de sajnos nem így lett. Néha ivott, egy-két falatot evett, de napról napra erőtlenebb lett. Remegő lábakkal közlekedett, ébren, nyávogással töltötte az éjszakákat, egyáltalán nem találta a helyét, és szinte le lehetett olvasni az arcáról, hogy ő már kész menni. Az állattartók egyik legnagyobb rémálma, amikor eljön ez a pillanat. Egyik oldalról bármit megtenne az ember, hogy még vele maradjon a kis kedvenc, de másrészről nem szeretné, hogy bármennyire is szenvedjen. Ez a kettős érzés pedig nagy megpróbáltatás bárki számára. Végül a negyedik infúziós […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/06/19/macska-vesebetegseg-veseelegtelenseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így lehet kimutatni a gyomorrákot kiváltó baktériumot

Így lehet kimutatni a gyomorrákot kiváltó baktériumot

Az atrófiás gyomorgyulladás, a gyomor és nyombélfekély, a MALT-lymphoma, valamint a gyomorrák kialakulásában van szerepe …