2023. szeptember 30., szombatMa Jeromos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.30. Jeromos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A csecsemőmirigy a ráktól is megvédhet

A csecsemőmirigy a ráktól is megvédhet

A csecsemőmirigy, más néven timusz (latinul thymus, görögül thymos, ami életenergiát jelent) fontos nyirokszervünk, a mellkasban helyezkedik el, közvetlenül a szegycsont mögött. Csecsemőknél a mirigy szinte teljesen befedi a szívet, pumpálja a T-immunsejteket, amelyek kiszűrik a vírusokat, baktériumokat, védik az immunrendszert.

Pubertáskorban a legfejlettebb, majd fokozatosan elzsírosodik. Állapotát ronthatja az életmód – stressz, alkohol, cigaretta, kevés mozgás. A koronavírus-járvány idején mutatták ki, hogy a csecsemőmirigy működési zavara gyerekeknél súlyosabb megbetegedéssel jár. A csecsemőmirigy-regenerációt előidéző kezelések javíthatják a betegek általános egészségi állapotát, és beépíthetők a Covid–19 kezelésébe.

A mellkas keresztmetszeti CT-felvételén thymus látható 2018. január 18-án

A mellkas keresztmetszeti CT-felvételén thymus látható 2018. január 18-án

Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

A csecsemőmirigy felerősítése

A csecsemőmirigyet felturbózhatjuk mozgással, egészséges táplálkozással (A-, B-, C-, E-vitaminnal, vassal, szelénnel és cinkkel) és a stressz kerülésével. Egy új vizsgálatból most az derült ki, hogy a szerv a kamaszkor után elsorvad, és nincs is szerepe többé.

Tény, hogy aktivitása csökken és kevesebb T-sejtet termel az évek előrehaladtával.

David Scadden hematológus-onkológus, a bostoni Massachusetts General Hospital orvosa azt mondja, a csecsemőmirigy, ahogy idősödik az ember, egyre inkább egy zsírpacára hasonlít. De el is távolíthatják, ha abnormális növekedésnek indul, vagy ha akadályoz valamilyen mellkasi műtétet. Van, hogy azért vágják ki, mert feleslegesnek ítélik. 

Scadden és munkatársai 1146 olyan beteget vizsgáltak meg, akiknél 1993 és 2020 között eltávolították a csecsemőmirigyet, és őket hasonlították össze azonos korú, nemű, fajú betegekkel, akik ugyanakkor mellkasi műtéten estek át, de megőrizték csecsemőmirigyüket. A műtétet követő öt éven belül azok közül, akiknél eltávolították a csecsemőmirigyet […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/08/07/csecsemomirigy-immun-rendszer-rak-betegseg-egeszseg-koronavirus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Madarak millióit ölték meg, hogy védjék a rizsföldeket

A TPHPA a múlt héten pusztította el a madarakat az ország északi részében fekvő Manyara …