2020. május 25., hétfőMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A brit szigetcsoport, amiből erődítményt csináltak a nácik

Hirdetés

A brit szigetcsoport, amiből erődítményt csináltak a nácik

A Franciaország északi partjainak közelében található Csatorna-szigetek volt az egyetlen olyan terület a II. világháború alatt, amely brit fennhatóság alól a nácik irányítása alá került. A szigetek 1940-es elfoglalása után eszement építkezések kezdődtek, Hitler gyakorlatilag egy hatalmas erődöt csináltatott a szigetcsoportból – de végül sosem használták a katonai létesítményeket élesben, a D-napon is egyszerűen kikerülték azokat a szövetséges partraszálló erők. 

Hirdetés

Bár az előbb azt írtuk, a Csatorna-szigeteket elfoglalták a nácik, talán az helytállóbb megfogalmazás, hogy a britek lemondtak róla. Stratégiailag nem tartották fontosnak, a védelmére pedig nem akartak embert és pénzt áldozni. Az erőiket az Egyesült Királyság területére vonták vissza, tartva attól, hogy Hitler hamarosan elsöprő erejű inváziót indíthat. A szigetek lakosságának felajánlották, hogy evakuálják őket, de sokan így is maradtak. 

Német katonák masíroznak Guernsey szigetén annak elfoglalása után.

Német katonák masíroznak Guernsey szigetén annak elfoglalása után.

Fotó: Express / Getty Images Hungary

Így a nácik a Guernsey sziget kikötőjének bombázása után komolyabb összecsapások nélkül vették át az uralmat a szigetcsoport. A Csatorna-szigetek megszerzése propaganda szempontjából jól jött Hitlernek, hiszen elmondhatta, hogy szerzett magának a brit területekből egy darabot. Amit azonban meg is kellett tartani, emiatt pedig egészen eltúlzottnak tűnő építkezésekről döntöttek egy évvel később. 

1941 októberétől kezdve közel 200 helyszínen kezdődtek meg a munkálatok a kb. 200 négyzetkilométernyi szigeten.

Ezek nem mentek gördülékenyen a szigetek földrajzi adottságai miatt: utakat, vasutakat kellett építeni, majd ezek után álltak neki bunkerek, lőállások, tornyok, kaszárnyák és földalatti alagutak kialakításának, több szakaszban. A munkálatokban nemcsak katonák, civilek és hadifoglyok vettek részt, közel ezer francia zsidót is a szigetekre szállítottak, akiknek megfelelő ellátást sem biztosítottak, és rendszeresen bántalmaztak is őket. Több százan haltak bele a kényszermunkába. A sziget méretéhez képest talán a legjobban megerősített Aldernay-n négy munkatábort is létrehoztak, ezek közül az egyik, a Sylt láger 1943-tól koncentrációs táborként működött az SS irányítása alatt. 

Fent: 150 mm-es ágyú a szigetcsoporthoz tartozó Saint Anne szigeten - Bal: Német katona egy középkori brit ágyú mellett a szigetcsoport elfoglalása után - Jobb: Német motoros járőrök Jersey partjainál 1941-ben

Fent: 150 mm-es ágyú a szigetcsoporthoz tartozó Saint Anne szigeten – Bal: Német katona egy középkori brit ágyú mellett a szigetcsoport elfoglalása után – Jobb: Német motoros járőrök Jersey partjainál 1941-ben

Fotó: Royal Air Force Museum / Getty Images

1944-re a munkatáborokba zárt emberek nagy részét kivonták a szigetről, mert a kontinensen volt rájuk szükség, de az erődítményrendszer jelentős része így is megépült. 

Guernsey szigetén százezer tonnányi betont használták fel lőállások építéséhez, Alderney-n pedig háromezer embert állomásoztattak csak azért, hogy az oda telepített légvédelmi ütegeket kezelni tudják szükség esetén. A szigeten a partok mentén tizenhárom erődöt húztak fel, és több földalatti bunker is épült, ahol lőszert és élelmiszert tároltak. A több tíz kilométernyi alagútrendszer az építkezések utolsó szakaszában épült, már 1942-ben. Guernsey-n nem aprózták el a földalatti építkezéseket: amikor kétévnyi munka után összekötötték a két legnagyobb alagútrendszert, egy hétezer négyzetméteres földalatti gigabázis jött létre. A komplexumnak saját vízellátó rendszere is volt, a falakat több méter vastagra, bombabiztosra építették. 

A rendszer legemblematikusabb építménye a Guernsey szigeten található, MP 4 nevet viselő megfigyelőállás, amely öt emelet magas, falait pedig két méter vastag beton alkotja. Több ilyen állás épület a szigetcsoporton, ezek is hálózatot alkottak. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/05/17/csatorna-szigetek_eroditmeny_ii._vilaghaboru_naci_megszallas_guernsey/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az aranybuzogány, a bordélyház és a két levágott láb rejtélye

Az aranybuzogány, a bordélyház és a két levágott láb rejtélye

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Ausztrália …