2023. december 12., keddMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.12. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A beszédből kiderülhet, hogy valaki cukorbeteg-e

Hirdetés

A beszédből kiderülhet, hogy valaki cukorbeteg-e

A Klick Labs kutatócsoportja 267 olyan embert vizsgált meg, akik között voltak nem cukorbetegek (79 nő és 113 férfi) és 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak (18 nő és 57 férfi). Azt a feladatot adták a kísérleti személyeknek, hogy két héten keresztül naponta hatszor rögzítsenek egy rövid mondatot a telefonjukon, ezt pedig később megvizsgálták – írja az IFL Science.

A kutatócsoport akusztikai különbségeket keresett. A hanglenyomatokban azonosított jellemzők jelenlétét vagy hiányát, valamint a résztvevők korát, nemét, magasságát és súlyát kombinálva egy mesterségesintelligencia- (AI) modell megjósolta, hogy a kísérletben résztvevők cukorbetegek-e.

A program a férfiak esetében 86 százalékos, a nők esetében pedig 89 százalékos pontosságúnak bizonyult.

Hirdetés

A kutatók kifejtették, hogy a hangszintézis egy összetett folyamat, amely a légzőrendszer, az idegrendszer és a gége együttes hatásaira támaszkodik, és bármi, ami hatással van ezekre a rendszerekre, befolyásolhatja a hangot. A legtöbb ember nem képes azonosítani ezeket a változásokat, de a számítógépek finomabb elemzéseket is el tudnak végezni.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/10/21/tanulmany-kutatas-cukorbetegseg-diabetesz-beszed-beszedelemzes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van-e még ereje a családnak?

A társadalmi és kulturális változások az utóbbi évtizedekben különösen felgyorsultak az internetnek és a globalizációnak …