2023. február 3., péntekMa Karolina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.03. Karolina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A balkezesek sokkal ügyesebbek az irányok megkülönböztetésében

Hirdetés

A balkezesek sokkal ügyesebbek az irányok megkülönböztetésében

Meglepően sok felnőtt keveri a jobb és bal oldalt, ami a nevetségességen kívül komoly hibákhoz is vezethet. Gondoljunk csak a közlekedésre vagy az orvosokra, akik rossz végtagot amputálnak! Henry Marsh agysebész saját könyvében írja le, hogy egy páciense műtétjénél a gerincoszlop rossz oldalán fúrta ki az ideget. Ehhez hasonló történt 9 éve egy brazil kórházban, amikor az érszűkülettel küzdő beteg bal lábát vágták le a jobb helyett, majd a hibára rádöbbenve biztos, ami biztos, levágták a jobbat is. A kórház közleménye szerint a „betegség már a másik végtagot is veszélyeztette”. Abszurd és nevetséges, de Antonio Cesar Victorio biztos nem kacagott, úgyhogy családja be is perelte a Rio de Janeiró-i Pedro Ernesto Egyetemi Kórházat.

De nemcsak a gyógyítás területén lehet végzetes a bal-jobb tévesztés. Létezik egy olyan teória, amely szerint a Titanic elsüllyedése is ennek a hibának köszönhető: a kormányosnak balra kellett volna fordítani a hajót, de elvétette, és noha azonnal felszólították, hogy korrigáljon, már késő volt.

A legnehezebb térorientáció

Friss tanulmányok szerint körülbelül minden hatodik embernek okoz nehézséget a jobb-bal megkülönböztetése, mert az összes térbeli tájékozódás közül ez a legnagyobb kihívás, és még akik azt hiszik, nincs ilyen gondjuk, azok is zavarba jöhetnek a döntésnél, ha a környezeti körülmények nem megfelelők – túl nagy a zaj, zavaró kérdéseket tesznek fel nekik.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/01/17/bal-jobb-megkulonboztetes-titanic-orvosi-muhiba/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Faültetéssel harcolhatunk a halálos hőhullámok ellen

A modellszámítások szerint ha egy városban 30 százalékra emelnék a fával beültetett területek arányát, átlagosan …