2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / 8,8 milliárd fényévre néztek el a csillagászok, ezt találták az egyik távoli galaxisban

Hirdetés

8,8 milliárd fényévre néztek el a csillagászok, ezt találták az egyik távoli galaxisban

A világegyetemben a hidrogén a leggyakoribb elem, amely többnyire atomos vagy plazmaállapotban található meg, ezek tulajdonságai azonban meglehetősen eltérnek a molekuláris hidrogénétől. Plazmaállapotban a hidrogén elektronja és protonja nem kapcsolódik össze, ami igen magas elektromos vezetőképességet és magas emissziót eredményez – ez adja többek között a Nap és más csillagok fényét.

A töltött részecskéket a mágneses és elektromos mezők erősen befolyásolják. Például a napszélben kölcsönhatásba lépnek a Föld magnetoszférájával, előidézve a Birkeland-áramokat és a sarki fényt. Mint arról az IFLScience is beszámolt, az atomi hidrogén kvantumállapot-változáskor egy különleges fényt képes kibocsátani, amelyet a csillagászok 21 centiméteres vonalnak neveznek: méghozzá azért, mert a fény hullámhossza 21,106 centiméter vagy 8,28 hüvelyk. Mindez azért fontos, mert a kutatók ezen fény segítségével észlelték az eddigi legtávolabbi galaxist.

Egy hidrogénatom egy darab protonból és egy darab elektronból áll, mely önmagában nézve nem egy túlságosan izgalmas összetétel, az elemi részecskéknek azonban van egy spinnek vagy saját perdületnek (más szóval saját impulzusmomentumnak) nevezett mennyiségük is, amely a kvantummechanikai részecskék perdületének egyik összetevője. A másik összetevő egyébként a pályaperdület, mely a klasszikus mechanikából ismert perdület kvantummechanikai megfelelője, és a részecskék térbeli forgó mozgását jellemzi, jelen esetben azonban ez egy elhanyagolható tényező.

A legkisebb energiát az elemi részecskék akkor bocsátják ki, amikor a két részecske spinje ellentétes irányba mutat – előfordulhat azonban, hogy a részecskék kölcsönhatásba lépnek más anyagokkal, ilyenkor pedig fennáll az esélye annak is, hogy a spinek ugyanarra mutassanak. Ennek következményeképp energia szabadul fel, ez az energia, ez a sugárzás pedig pontosan az, amit a csillagászok kerestek, és keresnek is a mai napig.

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/01/23/8-8-milliard-fenyev-galaxis-csillagaszat-hidrogen/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért muszáj tejet tenni a kávéba?

Miért muszáj tejet tenni a kávéba?

Szomorú hírrel szolgálhatunk az igazi kávérajongóknak: a zamatos, erős feketét tejjel kell inni! Legalábbis ha …