2020. november 30., hétfőMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / 61 éve nem tudjuk, mi a titka Asterixék varázsitalának

Hirdetés

61 éve nem tudjuk, mi a titka Asterixék varázsitalának

1959. október 29-én jelent meg az első Asterix képregény, ami a további 34 résszel együtt a világ egyik legismertebb sorozata lett. A rajzolók eredetileg nem egy apró termetű hőst terveztek, de mivel mások is dolgoztak az akkori terveiken, hipp-hopp összerakták a kis gall falu szereplőit (a melák Obelixet, az elviselhetetlenül kornyikáló Hangjanixazfixet, vagy a varázsitalok titkát ismerő Csodaturmixot) és világát. Időszámításunk előtt 50 körül járunk, Julius Caesar már meghódította egész Galliát, ez a kis falu azonban az istennek sem akarja adni magát.

Egy varázsital ugyanis rövid időre,(pontosan tíz percre), legyőzhetelenné és szupererőssé teszi őket. Egyedül Obelix nem kaphat belőle, mert gyerekkorában beleesett a varázsitalos kondérba.

Régóta itt lebeg a feszítő kérdés: Mi lehetett ez a varázsital? Miből készült, és mi adta az erejét?

Hirdetés

Adja magát a bor, az egyik legősibb mámorító ital. Már a korai civilizációkban itták rituális célokból, az érzéki örömök ókori istene Dionüszosz (Bacchus) megidézésére. Különféle fűszerekkel, mandragórával, beléndekkel, kék tengeri rózsával tovább afrodiziákummá bolondították. Eksztatikus és orgiasztikus kultusza népszerű volt Görögor­szágban, majd később Itáliában is.

Na de Asterixék nem bort ittak. És láthatóan ambróziával és nektárral sem éltek.

Már csak azért sem, mert ezek az olümposzi istenek eledele és itala voltak, aki megízlelte, megismerte a má­mort, a halhatatlanságot és az örök ifjúságot. Egyes források nem tesznek közöttük különbséget, de Homérosz verseiben a nektár egyértelműen az italra, az ambrózia pedig az ételre utal. És csakis istenek fogyaszthatták. A görög istenek féltékenyen őrizték az életelixír receptjét, nem akarták, hogy az emberek is halhatatlanok legyenek. A halandóknak ezért mutatták meg a bort.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/10/29/asterix_obelix_varazsital/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A csecsemők és a kisgyerekek sokkal okosabbak, mint azt gondolnánk

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/11/27/a_csecsemok_es_a_kisgyerekek_sokkal_okosabbak_mint_az_gondolnank/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …