2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / 5,5 kilométer per órás sebességnél történt az első halálos közúti baleset

Hirdetés

5,5 kilométer per órás sebességnél történt az első halálos közúti baleset

1869-ben egy gőzhajtású motorral szerelt autó okozta az első halálos közúti balesetet. A kor mechanikai megoldásai, illetve az Egyesült Királyság közúti szabályozásai sem tették lehetővé, hogy nagy sebességgel közlekedjenek az akkori járművek, a balesetben életét vesztő Mary Wardnak is szerencsétlen esése okozta vesztét.

Mary Ward

Mary Ward

Fotó: Wikipédia

A 42 éves nő 1869 augusztusának utolsó napján Írország Parsonstown (ma Birr) városában férjével, két fiával és azok tanítójával együtt utazott a nő unokatestvére által épített gőzautón. Ezeknek a járműveknek beindítása (felfűtése) minimum egy órát vett igénybe, a maximális sebességük pedig nagyjából egy gyorsabban gyalogló emberével vetekedett, öt-hat kilométer per órával közlekedtek.

Hirdetés

Az Egyesült Királyság 1865-ben bevezetett szabályozásai szerint a városokban maximum három kilométer per órás sebességgel haladhattak a gőzhajtású járművek, útjukon pedig egy vörös zászlót vivő embernek kellett őket méterekkel a gép előtt kísérnie, aki figyelmeztetésként szolgált a gyalogos tömegnek, nehogy azok az autó elé lépjenek. Arra nincsenek bizonyítékok, hogy Ward balesetének napján a szabályokat betartották volna.

A halálos baleset a Cumberland Streetre vezető kanyarban történt. Az úton 5,5 kilométeres óránkénti sebesség haladó járműből az éles forduló során Ward kiesett, fején pedig átment az autó egyik […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/08/01/mary-ward-irorszag-az-elso-halalos-kozuti-baleset-1869/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

Mozart zenéje enyhíti az epilepsziát

A Mozart-hatás 1993-ban bukkant fel először a Nature hasábjain, akkor úgy gondolták, hogy okosabb lesz tőle, …