2021. június 24., csütörtökMa Iván napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2021.06.24. Iván Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / 30 percünket akarja megszerezni a Black Friday

Hirdetés

30 percünket akarja megszerezni a Black Friday

A Fekete Péntek kifejezés először az 1869-es pénzügyi válság idején bukkant fel. Szeptember 24-én pénteken összeomlott a New York-i tőzsde, miután kiderült, hogy két ambiciózus machinátor hosszabb ideje igyekezett felvásárolni a lehető legtöbb aranyat, amit extra profittal szerettek volna piacra dobni.

Megtetszett a név a philadelphiai rendőrségnek is, ők a hálaadást követő, masszív forgalmi dugókkal teli napot kezdték így nevezni 1961-től. Hagyományosan csütörtöki napra esik a hálaadás napja az Egyesült Államokban, és a rá következő pénteken kezdődik a nagy, karácsonyi bevásárlás.

Nem csengett jól először

A Black Friday nem volt éppen pozitív hangvételű kifejezés. Ekkor jött a képbe Abe S. Rosen önkormányzati PR-os, aki sajtóközleményeiben már nem az óriási forgalomra koncentrált, hanem a karácsonyi bevásárlás kezdetére. Azt üzente, hogy hatalmas ugyan a zsúfoltság Philadelphia belvárosában, de milyen jó, hogy a boltok is zsúfolásig megtelnek, nyitástól zárásig kígyóznak a sorok, nagy forgalmat generálva ezzel a kiskereskedőknek.

063 1185355962

Hirdetés

Fotó: Sarah Silbiger / Getty Images Hungary

A PR-akció annyira sikeres volt, hogy ettől fogva a Black Friday már hivatalosan is a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelentette. 1975-től már más városok is átvették a nevet.

Másodszor sem

Létezik egy olyan magyarázat is, hogy ez a kitüntetett nap azért fekete, mert a kereskedők végre profitra tettek szert. Az analóg számlázás korában a piros szín jelölte a veszteséget, a fekete pedig a nyereséget. A karácsonyi vásárlási szezon kezdetén pedig már nem a piros tartományban mozgott a könyvelés.

A költekezés ünnepnapja mélyen gyökeret vert a fogyasztási kultusz őshazájában, majd szép lassan az egész világon. A feltüzelt vásárlók ilyenkor őrült összegeket költenek el.

A legerősebb vevőmágnes pedig a jelentős árengedmény, és ennek csak kevesen tudnak ellenállni.

Sokan szabadságot vesznek ki erre a péntekre, és megszokottá vált, hogy a boltok be sem zárnak. Érdekes azonban, hogy nem mindig a fekete péntek hozza az év legnagyobb forgalmát. A karácsony előtti egy-két nap például sokszor beelőzi.

Osztódással szaporodik

A konzumszellem végleg kiszabadult a palackból, szétterjedt a Földön, és innentől nem volt megállás. Marketingesek szenzációs ötletnek tartották bevezetni a Black Fridayt megelőző Grey Thursday-t, de csak azért, hogy „minden vásárlót maradéktalanul ki tudjanak szolgálni.” Az online vásárlás megjelenése pedig tovább lódította a fantáziát.

GettyImages-1211881547 (1)

Fotó: Brian van der Brug / Getty Images Hungary

Hagyományosan a játékok és az elektronikus cikkek fogynak a legjobban karácsonykor. Nem is kellett sokat várni, a Cyber Monday-ra, a Black Friday után következő első hétfői napra. 2005. november 28-án mutatkozott be az Egyesült Államokban, és pillanatok alatt az online vásárlók legfontosabb örömnapja lett világszerte.

A kérdés csak az: mi váltja ki a vásárlási őrületet?

A válasz prózai: a szerzés ősi, elemi ösztöne munkál bennünk, és egy sikeres shoppingolás aktivizálja az agy jutalomközpontját (nucleus accumbens). A felszabaduló örömhormonok boldogságérzettel töltenek el, amit újra és újra át szeretnénk élni, ezért újabb és újabb terméket keresünk magunknak.

Játszani is engedd!

Agyunk azonban

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/11/20/black_friday/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mégsincs a farkasoknál alfa-hím

Mégsincs a farkasoknál alfa-hím

A domináns viselkedés szerepe a hierarchiában nemcsak a kutyakiképzésbe, de a populáris kultúra vulgárpszichológiájába és …