2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / 2 millió eurós támogatást nyert a BME egyik kutatója

Hirdetés

2 millió eurós támogatást nyert a BME egyik kutatója

Makk Péter, a BME szilárdtestfizikával foglalkozó kutatója három hónap alatt a második műegyetemi támogatott az uniós ERC pályázati programban. Az ERC Grant az európai kutatástámogatás legrangosabb, kompetitív egyéni kiválósági pályázata, ami a kutatói életpályához igazodva Starting, Consolidator és Advanced kategóriában pályázható meg.  

2022 novemberében Nagy Péter, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának kutatója nyerte el a csak korlátozott számban elérhető ERC-pályázatok egyikét, az ERC Starting Grant támogatását. Ő a kémiai anyagok és folyamatok nagy pontosságú modellezésére és ez alapján azok tudásalapú fejlesztésére alkalmazható, kvantumkémiai számítási eljárások kidolgozását célzó pályázattal nyert öt évre 1,2 millió eurós támogatást.

A legfrissebb siker Makk Péter győzelme, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézet Fizika Tanszékének docense. Ő az ERC Consolidator Grant keretében öt évre közel 2 millió euró támogatást nyert kvantum-számítástudományi kutatására.

Hirdetés

Harc az információvesztés ellen

Makk Péter 2021-ben nyerte el az MTA Lendület-programjának támogatását, amelynek keretében megalapíthatta az MTA–BME Lendület Korrelált van der Waals Struktúrák Kutatócsoportot. Elmondása szerint az elmúlt években komoly fejlődés történt a kvantum-számítástudományban, ahol a fő cél a mai számítógépektől radikálisan eltérő elven működő új, ultragyors számítógépek létrehozása. Jelenlegi megvalósításukban azonban az információs alapegységek, az ún. qubitek információvesztése a legnagyobb kihívás. A mai szilárdtestfizikai kutatások egyik legfontosabb irányvonala, hogy ezt az információvesztést megelőzzük, mert egyelőre ez a legnagyobb akadály a kvantumszámítógépek tökéletesedésében, elterjedésében.

Tehát olyan speciális anyagokra van szükség, amelyek nem hagyják, hogy elszivárogjon az információ. Az ilyen anyagokat topologikus anyagoknak nevezik.  

Kétdimenziós anyagok tanulmányozására létrehozott áramkör

Kétdimenziós anyagok tanulmányozására létrehozott áramkör

Fotó: Karip Tímea / Index

 

Az elmúlt években arra jöttek rá, hogy olyan anyagokra van szükségünk, amelyekben az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/02/25/bme-makk-peter-kvantum-szamitogep-qubit-grafen-szupravezetes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mi történik az agyban migrénes fejfájás során?

Mi történik az agyban migrénes fejfájás során?

Több mint negyven évnyi kutatás után a tudósok nemrégiben feltárták, hogy mi történik az agyban …