2022. október 7., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.07. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Vannak rémálmai? Kiderült, hogy ez komoly problémát, akár demenciát is jelezhet

Hirdetés

Vannak rémálmai? Kiderült, hogy ez komoly problémát, akár demenciát is jelezhet

Brit kutatók kapcsolatot találtak a rossz álmok és a kognitív hanyatlás között – derül ki a The Guardian által is idézett tanulmányból. Abidemi Otaiku, a Birminghami Egyetem agykutatója szerint ez az első alkalom, hogy egy tudóscsapat ebben a témában ilyen összefüggéseket tudott kimutatni. Hozzátette:

a demencia kialakulásának kockázata azoknál a középkorú embereknél magasabb, akik gyakran álmodnak rosszat.

Abidemi Otaiku szerint a demencia kockázatának kutatása rendkívül nehéz, mivel kevés olyan mutató van, ami a középkorú embereknél is beazonosítható. A mostani eredmények viszont sokat segíthetnek a potenciális betegek felkutatásában, így pedig egy olyan stratégia kialakításában is, ami a kór előrehaladásának lassítását szolgálja.

Hirdetés

A tanulmány alapját három amerikai kutatás jelenti. Ezekben 600, 35 és 64 év közötti felnőtt, valamint 2600, 79 évnél idősebb felnőtt vett részt. Mindkét csoportot éveken át követték nyomon a szakértők. A kutatás kezdetén egyik alanynál sem volt megfigyelhető a demencia jele. A vizsgálat végén a szakemberek azt találták, hogy azoknál a középkorú embereknél, akiknek hetente legalább egyszer rémálmaik voltak,

négyszer nagyobb valószínűséggel következett be kognitív hanyatlás a következő évtizedben, mint azoknál, akiknek ennél ritkábban álmodtak rosszat.

A kutatók szerint az még nem egyértelmű, hogy a demencia miként alakul ki a rémálmokkal küzdőknél. Az egyik lehetőség az szerintük, hogy aki rosszat álmodik, az eleve nem jó alvó – ez pedig a demenciával összefüggésbe hozható fehérjék felhalmozódásához vezethet. A másik opció a genetikai tényező.

Abidemi Otaiku szerint az olyan neurodegeneratív betegségek jelei, mint például a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór, gyakran már évekkel azelőtt érzékelhetők, hogy a pácienst diagnosztizálták volna a betegségek valamelyikével. Szerinte a rossz álmok és rémálmok is ilyen jelek lehetnek.

A tanulmányból az is kiolvasható a The Guardian szerint, hogy az összefüggések a férfiak esetében erősebbek voltak, mint a nőknél. Azoknál az idősebb férfiaknál például, akik heti rendszerességgel álmodtak rosszat, ötször nagyobb valószínűséggel jelent meg demencia. Korábbi kutatások viszont azt sugallták, hogy a rémálmok inkább a nők körében gyakoribbak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220921_remalom_demencia_demenciakutatas_almok_kozepkoruak#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Az 1920-as években bevezetett alkoholtilalom következtében olyan gengszterek emelkedtek fel, mint Lucky Luciano, Bugs Morane …