2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Útnak indult egy Hold-szonda, ami választ adhat a NASA egyik nagy kérdésére

Hirdetés

Útnak indult egy Hold-szonda, ami választ adhat a NASA egyik nagy kérdésére

A főleg az árnyékos és hűvös, de jégben, esetleg vízben gazdag sarkvidéki területeket kutató Danuri űrszondát, hivatalos nevén Korea Pathfinder Lunar Orbitert (KPLO) közép-európai idő szerint péntekre virradó éjjel bocsátották fel a floridai Cape Canaveralból a SpaceX magán amerikai űripari vállalkozás Falcon-9 rakétájával.

Ha minden a tervek szerint halad, Dél-Korea első, hét év alatt elkészült űrszondája decemberben áll Hold-körüli pályára 100 kilométeres magasságban. A kelet-ázsiai ország ezzel csatlakozik az Egyesült Államokhoz és Indiához, amelyeknek már most is kering űreszköze a Hold körül, és Kínához, amelynek egy holdjárója kutatja az égitest úgynevezett sötét (a Földről nem látható) oldalát.

India, Oroszország és Japán is még idén vagy jövőre újabb Hold-missziót tervez indítani, akárcsak több magáncég az Egyesült Államokban és másutt.

Hirdetés

A NASA bejelentette: indulás a Holdra, még idén nyáron!

Még nyáron elindulhat a NASA Artemis 1-küldetése a Holdra. Az amerikai űrhivatal bejelentése szerint az űrhajó már augusztus 29-én elstartolhat.

A 180 millió dolláros misszió keretében a dél-koreai űrszonda a tervek szerint legalább egy éven át gyűjt geológiai és egyéb adatokat alacsony poláris pályájáról.

A dél-koreai kormány szerint a Danuri a világon elsőként kipróbál egy új, a zavaró tényezőknek ellenállni képes űrkommunikációs rendszert, sőt megkísérel létrehozni egy vezeték nélküli internetes teret a műholdak vagy az űrjárművek közti összeköttetésre.

Az űrbéli internetes kapcsolatot a BTS koreai kultegyüttes Dynamite című slágerének folyamatosan ismételt lejátszásával tesztelik.

„Danuri csak a kezdet. Ha még eltökéltebbek leszünk az űrhajózási technológia fejlesztésében, a közeli jövőben képesek leszünk elérni a Marsot, az aszteroidákat és egyéb égitesteket is” – mondta a fellövés előtt közzétett videoüzenetében Li Szang Rjul, a Koreai Űrkutatási Intézet (KARI) elnöke, aki a koreai űrkutatás történetének jelentős lépéseként méltatta a Hold-szonda elindítást.

A KARI szerint a misszió sikere esetén Dél-Korea lesz a világ hetedik országa, amely ember nélküli szondát küldött a Holdhoz.

Egy tavaly októberi félresikerült próbálkozás után Dél-Korea idén júniusban első ízben sikeresen fellőtt egy saját gyártású rakétát (Nuri) is, amely több műholdat állított pályára.

Dél-Korea ünnepel, felküldtek egy 200 tonnás rakétát – ez a 6G miatt is fontos eredmény

„Dél-Korea utat nyitott az űrbe” – mondta az ázsiai ország elnöke, Jun Szok Jol.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220805_del_korea_hold_szonda_urhajosok_nasa_fagyott_viz_danuri#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Már 200 gleccser eltűnt az olasz Alpokban, és a helyzet egyre rosszabb lesz

Már 200 gleccser eltűnt az olasz Alpokban, és a helyzet egyre rosszabb lesz

A Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet szerdán közzétett jelentésében úgy fogalmazott, ez a globális felmelegedés következménye. …