2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Űrhajósok állítják: ilyen szaga van az űrnek

Hirdetés

Űrhajósok állítják: ilyen szaga van az űrnek

Vajon érezni szagokat a világűrben? A kérdésre a legmegbízhatóbb választ természetesen azok adhatják, akik ott jártak, azaz az űrhajósok, azonban elgondolkodtató, hogy miképp érezhetnének szagokat, ha sisak van rajtuk.

Pedig beszámoltak arról, hogy milyen illata/szaga van az űrnek, méghozzá akkor, amikor visszatérnek egy-egy űrséta után az űrhajójukhoz, leveszik a sisakjukat, és átmennek a légzsilipen. Beszámolóik szerint van itt mindenféle illat a grillezés szagától kezdve az égő fémeken, puskaporon át egészen az égett mandulás süteményig.

A SlashGear többek között Don Pettit NASA űrhajóst idézi, aki azt mondta, hogy nehéz pontosan leírni a szagot, de kellemesen édes illatú hegesztési füsthöz hasonlít. A NASA másik űrhajósa, Kevin Ford olyasvalamiként írta le, amit még soha nem érzett, és sohasem fog elfelejteni.

Hirdetés

© Pxhere

De vajon honnan jöhetnek ezek a szagok? Az egyik elmélet a haldokló csillagokat okolja. Amikor egy csillag meghal, számos kellemetlen szagú vegyületet, policiklusos aromás szénhidrogéneket bocsát ki, amelyek örökké ott lebegnek az űrben.

Sokkal egyszerűbb magyarázatnak tűnik az oxidáció. Sok, a különös szaggal kapcsolatos beszámoló közvetlenül azután történik, hogy az űrhajós visszatér a sétából, bezárja a külső nyílást, nyomás alá helyezi a légzsilipet, és kinyitja a belső nyílást. Az Ausztrál Tudományos Akadémia szerint az űrben töltött idő alatt az űrruhától kezdve egészen az űrhajósoknál lévő szerszámokig, felszerelésekig mindenen felhalmozódnak az űrben jelenlévő atomi oxigénatomok (ilyenek nincsenek a Földön). Lehetséges, hogy miközben nyomás alá helyezik a légzsilipet, az atomi oxigén egyes atomjai az kétatomos oxigénből ózont képeznek, és ez az, amit az űrhajósok éreznek.

Mindenesetre a NASA annyira komolyan veszi ezt a problémát, hogy felkért egy vegyészt, hogy próbálja meg újra létrehozni ezeket a szagokat, hogy az űrhajósok hozzászokhassanak, és később – az űrhajóban – már ne érje őket meglepetés. A vegyész szerint a szóban forgó illat az ionok nagy energiájú rezgéseiből származhat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220511_nasa_urhajosok_vilagur_illata_szaga#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Csodás látvány: 2500 éves piramist vetíthet lakása közepére a telefonjával

Csodás látvány: 2500 éves piramist vetíthet lakása közepére a telefonjával

Virtuális túrát tehet otthonában, a vonaton vagy bárhol ülve az, aki felkeresi Meroé piramistemetőjét a …